Za sanaciju šteta od poplava Općina Centar donirala Vogošći još 60.000 KM

Predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Nedžad Ajnadžić i pomoćnik načelnika za civilnu zaštitu Općine Centar Vahid Bećirević posjetili su 2. septembra 2014. godine Općinu Vogošća i tom prilikom načelniku Edinu Smajiću uručili protokol prema kojem je ovoj lokalnoj zajednici za sanaciju šteta od majskih poplava izdvojeno još 60 hiljada maraka.
Za sanaciju šteta od poplava Općina Centar donirala Vogošći još 60.000 KM

 Osim pomenutih sredstava, Općina Centar je Vogošći u maju ove godine, odmah nakon što se pokrenulo klizište u Svrakama, uplatila 20 hiljada maraka kako bi se prevazišli početni problemi. Da podsjetimo, Općina Centar je za lokalne zajednice u BiH pogođene poplavama izdvojila 500 hiljada KM.

Prema riječima načelnika Smajića, Općina Centar je jedan on najvećih donatora koji su pomogli Vogošći u teškim trenucima.

 

-Domaćinski odnos koji ima načelnik Dževad Bećirević rezultiralo je time da je Općina Centar uređena i da ima resurse i novac. Lijep je osjećaj da vam je takav neko komšija. Možemo biti sretni što Općina Centar ima sredstva koja ne čuva sa strane već pomaže cijeloj Bosni i Hercegovini- istakao je Smajić.

U Vogošći, osim klizišta u Svrakama, pomjeranje tla uočeno je na još 40 lokacija. Kako je naglasio Smajić, pred ovom općinom je težak i dug put do oporavka.

-U Svrakama još nije završena detaljna procjena, ali imamo projekt sanacije klizišta za što je potrebno više od 1,5 miliona KM. To ne uključuje kuće. Geolozi i vještaci završavaju svoj dio posla i oni treba da odrede užu zonu na koju neće biti povratka i gdje se više neće smjeti graditi, zatim koji objekti mogu uz određene sanacione mjere ostati, i na kraju koji su to objekti u koje se ljudi mogu odmah vratiti. Za sada porodice iz iseljenih objekata nalaze se u stanovima u Rosuljama koje je Općini Vogošća na raspolaganje stavio kantonalni stambeni fond- rekao je Smajić.

 

Predsjedavajući Ajnadžić je ovom prilikom istakao je da su Općina Vogošća i njen načelnik dobre komšije i da Općina Centar, u skladu sa mogućnostima i na principu solidarnosti, namjerava i dalje pomagati.

-Mi smo obećali da ćemo se uključiti u ovu aktivnost i prvi naš nastup je bio da smo interventno pomogli susjednoj Vogošći sa 20 hiljada maraka. Danas smo potpisali protokol u vrijednosti 60 hiljada maraka i želimo da ova sredstva budu utrošena svrsishodno, prije svega za sanaciju klizišta i drugih posljedica nesreće koja je zadesila ovo područje. Planiramo i iduće godine pomoći svim općinama koje su bile pogođene poplavama- kazao je Ajnadžić.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti