Obilježena 22. godišnjica Prvog korpusa Armije RBIH

Nizom aktivnosti obilježena je 1. septembra 2014. godine 22. godišnjica formiranja Prvog korpusa Armije RBIH.

 Predstavnici Kantona, Grada Sarajeva i gradskih općina su polaganjem cvijeća na centralno spomen-obilježje na šehidskom mezarju Kovači i na mezar prvog predsjednika Predsjedništva RBIH Alije Izetbegovića te učenjem Fatihe i minutom šutnje obilježili ovaj značajan datum. U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća i ratni komandant Nedžad Ajnadžić i savjetnik načelnika Mustafa Resić.

-O pripadnicima Armije RBIH ne trebamo misliti samo jedan dan u godini, nego svaki dan moramo razmišljati o njihovim važnim patriotskim aktivnostima koje su doprinijele da danas imamo cijelu državu Bosnu i Hercegovinu, da imamo slobodu i evropsku perspektivu. U tom kontekstu, iskazujemo zaista duboko poštovanje i uvažavanje svih onih koji su branili državu Bosnu i Hercegovinu, a posebno neka je rahmet duši i slava vječna onima koji su dali život za odbranu našeg grada i države-  kazao je Ajnadžić i dodao da položaj boraca danas nije onakav kakav bi trebalo da bude. –Ali i mi borci smo sami tome doprinijeli, uz cjelokupan politički ambijent koji je uništio tekovine odbrambeno-oslobodilačkog rata. Moramo se boriti da to popravimo, moramo sudbinu uzeti u svoje ruke i tražiti, u koordinatama provođenja i izvođenja vlasti i pravljenja države, posebno mjesto za one koji su Bosnu branili- rekao je general Ajnadžić.

U sklopu obilježavanja 22. godišnjice Prvog korpusa Armije RBiH članovi delegacije su položili cvijeće na Spomenik ubijenoj djeci opkoljenog Sarajeva, na mezarje Stadion i groblja Lav, Sveti Marko i Sveti Josip te mezarje u haremu Alipašine džamije, gdje su odali počast poginulim braniteljima i civilima.

Nakon obilaska mezarja Kovači upriličen je defile sa ratnim zastavama svih brigada iz sastava Prvog korpusa, uz pratnju vojnog orkestra, od Kovača do Doma mladih, gdje je na platou obavljeno postrojavanje veterana Prvog korpusa Armije RBiH, nakon čega je održana svečana akademija uz prigodan kulturno-umjetnički program.

U odbrani suvereniteta, neovisnosti i cjelovitosti Bosne i Hercegovine poginulo je 6.585 boraca Prvog korpusa. Od pripadnika Prvog korpusa Armije RBiH, 472 su nosioci najvišeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan'', 29 pripadnika je odlikovano najvišim državnim priznanjima od Predsjedništva BiH i 19 pripadnika ratnim priznanjem ''Srebreni štit''. Za doprinos odbrani grada Sarajeva i BiH, Prvom korpusu Armije Republike BiH dodijeljena je 2010. godine kolektivna Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti