Implementacija GOLD projekta u općini Centar

U Općini Centar održan je 3. septembra 2014. godine sastanak o implementaciji GOLD projekta unapređenja lokalnog ekonomskog razvoja u BiH, kojem su prisustvovali općinski načelnik Dževad Bećirević sa saradnicima i direktor GOLD projekta Mark McCord sa saradnicom Majom Dragnić.
Implementacija GOLD projekta u općini Centar

 Riječ je o zajedničkom projektu Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i Švedske međunarodne agencije za razvoj i saradnju (SIDA) koji ima za cilj podršku lokalnim zajednicama u BiH na ekonomskom razvoju, privlačenju investicija i otvaranju novih radnih mjesta. Načelnik Dževad Bećirević je 4. februara 2014. godine među prvima potpisao Memorandum o pristupanju Općine Centar GOLD projektu koji će trajati do 2018. godine i čija je početna vrijednost 20 miliona dolara.

Jedan od ciljeva projekta je da lokalne zajednice – 47 partnerskih općina u BiH razvijaju model održivog lokalnog ekonomskog razvoja koji će biti primjenjiv u cijeloj zemlji, i prije svega biti fokusiran na otvaranje novih radnih mjesta.

Nakon što je Općina Centar u martu ove godine predstavila svoje potencijale za učešće u implementaciji GOLD projekta, na sastanku 3. septembra se razgovaralo o konkretnim projektima izgradnje javnih garaža, po modelu javnog i privatnog partnerstva, koji su već pripremljeni i mogu biti prezentirani potencijalnim investitorima.

Na sastanku je još bilo riječi o osnivanju Lokalnog ekonomskog vijeća, kao i osnivanju Ureda za lokalni ekonomski razvoj općine Centar. Zaključeno je da se do kraja oktobra ove godine okonča transformacija općinskog Centra za podršku biznisu koji bi, uz ekspertnu podršku predstavnika GOLD projekta, prerastao u Ured za lokalni ekonomski razvoj općine Centar. 

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti