Općina Centar pomaže izgradnju Roditeljske kuće na Jezeru

U nedovršenim prostorijama ''Roditeljske kuće'' na Jezeru koju gradi Udruženje ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH'' načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i predsjednica pomenutog udruženja Lejla Kamerić potpisali su 10. septembra 2014. godine protokol o donaciji Općine u iznosu 5.000 KM za podršku projektu izgradnje ''Roditeljske kuće'' u krugu Pedijatrijske klinike Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu.
Općina Centar pomaže izgradnju Roditeljske kuće na Jezeru

U tim prostorijama će biti smješteni roditelji koji žive van Kantona Sarajevo a čija se djeca oboljela od raka liječe na Kliničkom centru na Koševu. Izgradnja ovog objekta je započeta u martu ove godine i do sada je od 18 donatora prikupljeno 500.000 KM, dok je za realizaciju kompletnog projekta potrebno oko 1.200.000 KM.

 

Prilikom potpisivanja protokola načelnik Bećirević je kazao da je Općina Centar od početka uključena u ovaj projekt i da je izdvojeni iznos simboličnog karaktera, te da će predložiti da se u općinskom budžetu naredne godine za tu namjenu izdvoje veća finansijska sredstva. –Također ću, kao predsjedavajući Skupštine Saveza općina i gradova FBiH, uputiti pisma na adrese 79 općina u Federaciji sa molbom da svaka jedinica lokalne samouprave, koliko to dozvoljavaju njihove finansijske mogućnosti, pomogne daljnju izgradnju ovog objekta u kojem prvenstveno borave porodice sa mjestom prebivališta izvan Kantona Sarajevo. Naravno, Općina Centar će kao i do sada nastaviti pomagati ovaj nadasve humani i ozbiljan projekt– rekao je Bećirević.

 

Lejla Kamerić je ovom prilikom izjavila da im je značajna svaka donacija, bez obzira na iznos. -Do sada smo završili grube građevinske radove. Planirano je da naredne sedmice ugradimo stolariju, a do zime da uradimo fasadu kako bismo tokom hladnih mjeseci mogli završavati unutrašnje uređenje objekta. Želja nam je da se objekat završi i stavi u funkciju do ljeta 2015. godine. Radi se o energetski efikasnom objektu u kojem će ušteda na energentima biti do 60%, što će nam umnogome olakšati buduće upravljanje i održavanje objekta – kazala je Kamerić, a potom uručila načelniku Bećireviću zahvalnicu za dosadašnju podršku radu Udruženja ''Srce za djecu koja boluju od raka u FBiH''.

 

Kuća za roditelje djece oboljele od raka bit će površine 666 kvadratnih metara, imat će suteren, prizemlje i tri sprata. U njoj će biti deset apartmana, multifunkcionalna prostorija s igraonom i dnevnim boravkom, zajednička kuhinja i trpezarija, sala za sastanke i fizikalne vježbe te prostorije za psihologa i za Udruženje. Godišnje u Federaciji BiH oboli između 50 i 60 djece od raznih vrsta karcinoma, a 80% oboljele djece živi izvan Kantona Sarajevo.

 

Potpisivanju protokola je također prisustvovao i Osmo Babić, pomoćnik načelnika za rad i socijalna pitanja Općine Centar.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti