Tematska sjednica Općinskog vijeća posvećena mladima

Općinsko vijeće Centar održalo je 11. septembra 2014. godine 5. tematsku sjednicu, a na dnevnom redu je bio Akcioni plan Strategije za mlade u općini Centar za period 2012-2020. godine. Sjednicu je vodio Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća, a osim vijećnika prisustvovali su i predstavnici omladinskih udruga.
Tematska sjednica Općinskog vijeća posvećena mladima

Uvodno izlaganje je imao Amer Kapo, vijećnik i predsjednik Komisije Općinskog vijeća za mlade. Pri tome je podsjetio da je Općinsko vijeće na 22. sjednici, održanoj 24. jula 2014. godine, usvojilo pomenutu strategiju koja predstavlja dobru osnovu za bolji odnos lokalne zajednice prema mladima i ima za cilj kontinuirani rad na poboljšanju njihovog položaja, aktivnijeg i odgovornijeg sudjelovanja u društvenom životu i stvaranje okruženja kako bi mladi imali veće šanse i perspektivu za bolje sutra. Kapo je naglasio da Općina Centar, kao najbolja lokalna zajednica u BiH, vodi brigu o mladima, ali da ima mogućnosti da se još više iskoriste raspoloživi dobri potencijali u oblasti infrastrukture, budžeta i ljudskih resursa.

 

U Akcionom planu su navedeni projekti u okviru četiri osnovna strateška cilja sa dinamikom i nosiocima realizacije te procjenom potrebnih finansijskih sredstava. Jedan od najvažnijih strateških ciljeva je razvoj povoljnog okruženja za zapošljavanje mladih, a za njegovo ostvarivanje definisane su brojne aktivnosti, kao što su uspostavljanje fonda za razvoj omladinskog poduzetništva; osnivanje Biznis inkubatora za omladinska preduzeća; edukacija kroz Školu poduzetništva i malog biznisa za mlade; saradnja Općine i privatnih preduzeća u volonterskim programima i zapošljavanju mladih sa posebnim potrebama; organizovanje sajmova zapošljavanja i poduzetništva...

 

U sklopu strateškog cilja poboljšanja institucionalnog okvira za veću uključenost mladih u društveni život navedeno je, između ostalog, osnivanje Informativnog centra za mlade i kontinuirana saradnja sa lokalnim medijima, osiguranje informatičke opreme i informatičke obuke za sve kategorije mladih. Osim toga, planirano je osnivanje Vijeća mladih i povezivanje vijeća učenika i studenata, promoviranje volonterizma a posebno u radu sa mladima koji su izloženi riziku društvene isključenosti (osobe sa posebnim potrebama, mladi sa poremećajima u ponašanju, sa problemima u porodici itd.).

 

U sklopu strateškog cilja da mladi što kvalitetnije i sadržajnije provode slobodno vrijeme, u Akcionom planu naveden je niz projekata iz oblasti kulture, sporta i rekreacije, počev od promotivnih kampanja i edukativnih programa gdje bi mladi bili i kreatori i konzumenti. Kao važan strateški cilj određeno je i usvajanje zdravih stilova života, pri čemu posebno mjesto imaju edukativni programi i jača saradnja obrazovnih i zdravstvenih institucija kao i nevladinih organizacija.

 

Na kraju rasprave, na prijedlog Komisije za pitanja mladih, usvojeno je 11 zaključaka koji imaju za cilj što potpuniju realizaciju aktivnosti i implementaciju projekata za mlade. Pri tom je istaknuta obaveza izvršne i zakonodavne općinske vlasti da provode Strategije za mlade 2014-2012. godine i pružaju finansijsku i drugu neophodnu podršku. Usvojeni su i zaključci da se, u skladu sa raspoloživim mogućnostima, u narednom periodu formira grant u budžetu Općine Centar za poticaj mladima za pokretanje biznisa i nabavku sredstava za rad, kao i da se obezbijede sredstva za podršku poslodavcima koji zapošljavaju mlade po programima koje će zajedno sa Općinom raditi Služba za zapošljavanje Kantona Sarajeva, s obzirom na činjenicu da je od 7.858 trenutno nezaposlenih na području sarajevskog kantona 44% mlađih od 35 godina.

 

U zaključcima su navedene i brojne obaveze Komisije za mlade, počev od praćenja i analiziranja implementacije Strategije, učešća u organizovanju konkretnih projekata, kreiranja web stranice i prisustva na društvenim mrežama, pa do kontinuirane saradnje sa nevladinim sektorom, kao i sa sličnim komisijama u drugim općinama i regionu.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti