Održana 23. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

U četvrtak, 11. septembra 2014. godine održana je 23. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar.
Održana 23. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

 Sjednicom je predsjedavao Nedžad Ajnadžić, predsjedavajući Općinskog vijeća.


Izgradnja vodovoda Nahorevo je od javnog interesa za općinu Centar

Općinski vijećnici su i na ovoj sjednici informisani o aktivnostima za realizaciju projekta izgradnje vodovoda sa izvorišta Klanice (Općina Stari Grad) za potrebe stanovnika naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja (Općina Centar).

Vijeće je infomisano da je Gradska uprava Sarajeva 1. augusta 2014. godine izdala urbanističku saglasnost za izgradnju tog vodovoda. Nakon toga je nadležna služba Općine Centar provela tendersku proceduru za izradu glavnog projekta, za što je izabran Institut za hidrotehniku Građevinskog fakulteta u Sarajevu koji je inače radio idejni projekt vodovoda sa izvorišta Klanice.

Na ovoj sjednici Općinsko vijeće Centar je usvojilo mišljenje da je opravdana izgradnja vodovoda za naselja Nahorevo, Nahorevska brda, Muharemovići i Selja radi trajnog rješavanja pitanja vodosnabdijevanja stanovnika tih naselja koja se nalaze na području općine Centar. Ovo mišljenje će biti dostavljeno Vladi Kantona Sarajevo koja, u skladu sa Zakonom o eksproprijaciji, donosi odluku o postojanju javnog interesa za izgradnju tog vodovoda.


Projektni program za izradu UP ''Tehnički fakulteti-Koševo''

Shodno Odluci Općinskog vijeća od 5. decembra 2013. godine o pristupanju izradi urbanističkog projekta ''Tehnički fakulteti-Koševo'', Vijeće je na 23. sjednici usvojilo Projektni program za izradu tog urbanističkog projekta. Riječ je o prostornom obuhvatu površine 6,5 hektara na Koševu gdje su locirani Arhitektonski i Građevinski fakultet i četiri naučna instituta. Na osnovu koncepta urbanističko-arhitektonskog rješenja kojeg je predložio Arhitektonski fakultet, predviđa se na tom prostoru uvođenje novih sadržaja u cilju kvalitetnijeg funkcionisanja zone i njenog definisanja u prepoznatljiv kampus tehničkih fakulteta. Tako je planirana izgradnja tri objekta unutar kompleksa fakulteta (gdje bi bili izložbeni paviljon, maketarnica, prostorije za foto klub studenata i drugo) sa podzemnom garažom, kao i izgradnja sportske dvorane. Nosilac izrade Urbanističkog projekta je Zavod za planiranje razvoja Kantona Sarajevo.


Izbori i imenovanja

Vijeće je donijelo odluku da će zamjenik predsjedavajućeg Općinskog vijeća Centar Slaven Kovačević (SDP) obavljati tu funkciju profesionalno. Na ovoj sjednici je članstva u Komisiji za Statut i propise razriješen Avdija Numanović, a na tu dužnost izabrana je Aida Smailagić.


Imovinsko-pravni odnosi

Općinsko vijeće je donijelo rješenja po zahtjevima za dodjelu gradskog građevinskog zemljišta u svrhu legalizacije izgrađenih objekata. Vijeće je donijelo i rješenje o dodjeli neizgrađenog gradskog građevinskog zemljišta, neposrednom pogodbom, ''BH Telecom''-u d.d. Sarajevo u svrhu izgradnje okna sa betonskim postoljem i postavljanja dva telekomunikaciona ormara na lokalitetu Ciglane.


Zakup poslovnih prostorija

Vijeće je donijelo odluku o dodjeli u zakup poslovnih prostorija Općine Centar u Ulici Alipašina 2, neposrednom pogodbom po osnovu prava prvenstva.

Općinski vijećnici su na ovoj sjednici dostavili u pisanoj formi pitanja i inicijative građana.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti