U Općini Centar predstavljene monografije sarajevskih brigada

U prisustvu članova porodica šehida i poginulih boraca, predstavnika izvršne i zakonodavne vlasti Kantona Sarajevo i Federacije BiH te drugih gostiju, održana je u velikoj sali Općine Centar 11. septembra 2014. godine promocija monografija tri sarajevske brigade.
U Općini Centar predstavljene monografije sarajevskih brigada

Nakon intoniranja državne himne skupu se obratio Samir Smajić, predsjednik Saveza brigadnih udruženja Prvog korpusa Armije RBiH, u čijoj organizaciji je upriličena promocija ove tri monografije u okviru projekta ''Istina o odbrambeno-oslobodilačkom ratu od 1992. do 1995. godine''. –Teško je stajati pred mojim saborcima i članovima porodica šehida i poginulih boraca zahvaljujući čijoj žrtvi se naša država i dalje zove Bosna i Hercegovina. Namjera našeg udruženja je njegovanje tekovina i tradicija te promicanje vrijednosti proisteklih iz odbrambeno-oslobodilačkog rata, a jedan od načina jeste ovakvim dokumentiranjem proteklih ratnih događaja. Monografije pišemo najviše zbog generacija koje dolaze, kako se ne bi zaboravila i obezvrijedila naša borba. Iskreno se nadamo da će ovaj projekt biti nastavljen i nakon nas– kazao je Smajić.

 

Prisutnima se obratio i Nedžad Ajnadžić, ratni komandant Prvog korpusa Armije RBiH i sadašnji predsjedavajući Općinskog vijeća Centar koji je kazao da ima duboko poštovanje i uvažavanje svih onih koji su branili državu BiH i njene civilizacijske vrijednosti i koji danas hrabro i predano izgrađuju državnost BiH. -Bila mi je čast i zadovoljstvo braniti BiH, jer smo to radili pošteno, čestito i patriotski i ponosni smo što smo bili pripadnici brigada Prvog korpusa Armije RBiH. Ove monografije su najbolji odgovor za sve špekulatne historije. Ko ne bude imao zapisano svoju historiju može se dovesti u situaciju da se ponovi ono što smo u ratu preživjeli, a možda i gore. Zato poruka mora biti upućena našoj djeci i braniteljima buduće države BiH koja sutra mora biti bolja i pravednija nego što je danas i na evropskom putu. Priželjkujemo da svaka brigada ima dio svoje historije koja će ostati zapisana, čime ćemo vratiti dostojanstvo onih kojih su BiH branili– rekao je Ajnadžić.

 

 

Monografija ''Naša 101. brigada''

 

Predstavljajući monografiju ''Naša 101. brigada'' Hamdija Lagumdžić, ratni komandir vojne jedinice je rekao: -Za izdavanje monografije trebalo je prikupiti obilje dokumentacije, pri čemu je najveći doprinos dao Muhamed Smajić, autor ovog djela, dok su također i drugi pripadnici 101. brigade radili na kreiranju monografije. Ova brigada je dala 473 pripadnika koji su položili svoje živote za našu slobodu, a 26 boraca su nosioci najvećeg ratnog priznanja ''Zlatni ljiljan''. Najveća vrijednost monografije je što će sačuvati od zaborava borce 101. brigade i učiti buduće generacije kako se voljela i branila naša domovina. Djelo je izdato u tiražu od 1.000 primjeraka od čega će 473 dobiti porodice poginulih pripadnika brigade. Ovom prilikom se želim zahvaliti načelniku Općine Centar Dževadu Bećireviću i predsjedavajućem Općinskog vijeća Nedžadu Ajnadžiću na dosadašnjoj podršci– kazao je Lagumdžić.

 

Drugi promotor knjige Bahrudin Fazlić je govorio o ratnom putu pripadnika ove brigade koja je od jedinica Patriotske lige i Teritorijalne odbrane narasla u respektabilnu vojnu silu i koja je uspješno odbranila grad od napada mnogo jače i organizovanije vojske koja je na području djelovanja 101. motorizovane imala više artiljerijskih cijevi od Saveznika prilikom opsade Berlina tokom Drugog svjetskog rata.

 

Edin Krehić, nekadašnji pripadnik ove brigade i novinar Al-Jazeera Balkans je govorio o istinskom poduhvatu prikupljanja materijala za monografiju i dodao: -Ova monografija, koja treba da uđe u što više domova, vratila mi je sjećanja na sve hrabre borce 101. brigade i treba da bude dar za svih 8.157 pripadnika brigade i njihove porodice–rekao je Krehić.

 

Autor monografije Muhamed Smajić je naglasio da se tokom rada na ovom štampanom materijalu na više od 600 stranica sjetio svakog ratnog dana kada se odlučivao o životu i smrti svih ljudi koji su se našli na stranicama ove knjige. -Meni je najveća nagrada što su mi porodice boraca 101. brigade nakon objavljivanja djela čestitali na obavljenom poslu. Smatram da je ova knjiga djelo svih pripadnika brigade, stoga nisam želio da se moje ime kao autora stavi na naslovnu stranu– izjavio je Smajić.

 

Na ovom skupu su tokom večeri predstavljene još dvije monografije – ''Druga brdska brigada Armije RBiH'' autora Hilme Kovača i Emina Oprašića, te djelo ''Za Sarajevo, za Bosnu svoju – od 13. novosarajevske do 111. viteške brdske brigade'' autora Mesuda Šadinlije.

 

Ovom prilikom je najavljeno izdavanje još tri monografije: o 102. motorizovanoj brigadi, 2. viteškoj motorizovanoj brigadi te o braniteljima Bosne.