Počast tragično stradaloj djeci u Dobrovoljačkoj

Od minobacačke granate ispaljene sa agresorskih položaja oko opkoljenog Sarajeva, 12. septembra 1992. godine u Ulici Hamdije Kreševljakovića 15 (tadašnja Dobrovoljačka) živote je izgubilo dvoje djece - Aida Grozdanić (11 godina) i Eldin Gvožđar (9 godina).
Počast tragično stradaloj djeci u Dobrovoljačkoj

U znak sjećanja na nedužne žrtve, članovi porodica su zajedno sa predstavnicima Općine Centar i Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva 1992-1995. položili cvijeće 12. septembra 2014. godine ispred spomen-ploče i odali počast tragično stradalim. U ime Općine Centar cvijeće su položili Nedžad Ajandžić, predsjedavajući Općinskog vijeća, Slaven Kovačević, dopredsjedavajući Vijeća,  Mustafa Resić, savjetnik načelnika Dževada Bećirevića i Ibrahim Burazerović, koordinator u Službi za lokalnu samoupravu. Polaganju cvijeća su prisustvovali i učenici Osnovne škole ''Grbavica I'' koju je nekada pohađao poginuli dječak Eldin Gvožđar.

 

 

-Taj dan, kada je na snazi bila odluka usvojena na međunarodnoj konferenciji o stavljanju teškog naoružanja oko opkoljenog Sarajeva pod kontrolu UNPROFOR-a, zločinci sa brda su pucali na našu djecu kao da se radi o legitimnom vojnom cilju.Djeca su poginula ispred popularnog okupljališta mladih ''Trasa'' u Dobrovoljačkoj ulici dok su išla na priredbu u prostorije Mjesne zajednice ''Skenderija-Podtekija'', koja je tokom rata bila smještena u ''Trasi''- rekao je Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja roditelja ubijene djece opkoljenog Sarajeva i dodao: -Rane zbog gubitka naših najmlađih nikada neće zacijeliti, već ih samo može malo ublažiti činjenica da se počinioci ovog i ostalih zločina nad civilima sudski gone i kazne. Nažalost, do sada je pravosuđe osudilo samo dvije osobe optužene za zločine nad civilima tokom opsade Sarajeva. Do tada ćemo se mi, kao udruženje, podsjećati na tragično stradale, posebno zbog novih generacija kojima treba prenositi istinu o najdužoj opsadi nekog grada u novijoj evropskoj historiji i stradanju Sarajlija–.

 

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
Više vijesti