Donacija Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine

Protokol o donaciji u iznosu 10.000 KM koju je Općine Centar iz svog budžeta izdvojila za potrebe JU ''Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo'' potpisan je 15. septembra 2014. godine u prostorijama Zavoda (Humska 81). Protokol su potpisali načelnik Općine Centar Dževad Bećirević i direktor Zavoda Dževad Šuško.
Donacija Zavodu za vaspitanje muške djece i omladine

Navedena sredstva Općina Centar izdvaja u okviru programa ''Podrška ustanovama za resocijalizaciju mladih'' kojeg realizuje općinska Služba za rad, zdravstvo i socijalna pitanja.

 

Ovom prilikom je načelnik Bećirević rekao da, iako je Zavod smješten na području druge gradske općine, Općina Centar posljednjih nekoliko godina redovno izdvaja sredstva za pomoć toj socijalnoj ustanovi. –Pošto se radi o ustanovi koja je jedina ovog tipa na području sarajevskog kantona, Općina Centar će planirati sredstva u budžetu i u narednom periodu kako bismo poboljšali uslove boravka maloljetnika u Zavodu– kazao je Bećirević.

 

Uz riječi zahvalnosti Općini Centar i načelniku Bećireviću za donaciju, direktor Šuško je istakao da Općina Centar godinama pomaže rad ove ustanove čija je primarna misija resocijalizacija mladih ljudi koji su došli u sukob sa zakonom. -Današnja donacija će biti iskorištena za poboljšanje uslova boravka maloljetnika u Zavodu gdje trenutno boravi 21 maloljetnik. Očekujemo uskoro izmjene zakona koji će omogućiti da u našoj ustanovi borave i maloljetnice kojima je nadležni sud izrekao mjeru boravka u Zavodu za vaspitanje. Već smo uredili prostorije za njihov smještaj– rekao je Dževad Šuško.

 

Nakon potpisivanja protokola načelnik Bećirević je obišao prostorije Zavoda (kabinet za radno-okupacionu terapiju, biblioteku, kabinet za stručne konsultacije, za informatiku, salu za sportske aktivnosti) gdje se uvjerio u kakvim dobrim uslovima borave štićenici ove ustanove.

 

Djeca koja su upućena u Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo nastavljaju njihovo redovno školovanje i, uz adekvatan psiho-socijalni tretman i radno-okupacionu terapiju, pokušavaju nastaviti život koji neće biti u sukobu sa zakonom. Svakih šest mjeseci Zavod upućuje nadležnom sudu prijedlog da se štićeniku ukine mjera boravka u ovoj ustanovi ili da se produži još šest mjeseci.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
17.05.2024.
NA SCENI CENTRA KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR SARAJEVO
Predstava „Međuigre 0-24“ i koncert Muzičke radionice „Note“
Više vijesti