Podrška redovnom školovanju 65 romske djece

Načelnik Općine Centar Dževad Bećirević je zajedno sa svojom pomoćnicom za obrazovanje, kulturu i sport Zakirom Šero uručio 16. septembra 2014. godine novčanu pomoć u iznosu od po 100 KM za 65 romske djece koja redovno pohađaju nastavu u devet osnovnih škola sa područja središnje sarajevske općine. Općina Centar svake godine u budžetu za tu namjenu obezbijedi 10.000 KM.
Podrška redovnom školovanju 65 romske djece

Podjela je organizovana u prostorijama osnovnih škola ''Hasan Kikić'' i ''Musa Ćazim Ćatić'' za učenike ovih kao i škola: ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Hasan Kaimija'', ''Isak Samokovlija'', ''Alija Nametak'', ''Safvet-beg Bašagić'', ''Silvije Strahimir Kranjčević'' i Katoličkog školskog centra.

 

Ovom prilikom je Dževad Bećirević naglasio da zabrinjava činjenica da je evidentan manji broj Roma koji redovno pohađaju školsku nastavu. -Prije nekoliko godina ovu pomoć Općine Centar dobilo je 112 romske djece, dok je ove godine taj broj gotovo prepolovljen- dodao je načelnik Bećirević i zaželio djeci i njihovim roditeljima uspješnu školsku godinu te da nakon osnovne završe srednje škole i fakultete jer, kako je naglasio, kvalitetno obrazovanje je jedini način za poboljšanje uslova života i bolju budućnost.

 

Zakira Šero je ovom prilikom pojasnila da ove godine najveći broj od 65 redovnih učenika romske populacije pohađa nastavu u školi ''Hasan Kikić'' (29). -U OŠ ''Musa Ćazim Ćatić'' imamo 16 redovnih učenika Roma, u osnovnim školama ''Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak'', ''Isak Samokovlija'' i ''Alija Nametak'' po pet, u Katoličkom školskom centru redovno nastavu pohađaju dva učenika, dok u osnovnim školama ''Silvije Strahimir Kranjčević'', ''Safvet-beg Bašagić'' i ''Hasan Kaimija'' imamo po jednog učenika romske nacionalnosti– kazala je Šero.   

 

Jedan od roditelja koji je danas bio prisutan je i Fuad Musić čija kćerka Lejla ide u deveti razred OŠ ''Hasan Kikić''. –Od Općine Centar već devetu godinu zaredom primamu ovu pomoć koju iskoristim za nabavku neophodnog školskog pribora i udžbenika te za garderobu za školu. Stoga se u ime svih Roma koji su danas dobili pomoć zahvaljujem načelniku Bećireviću i Općini Centar– kazao je Musić.