Zahvaljujući Općini Centar u Pionirsku dolinu stigli merkati

Općina Centar, nakon što je u januaru ove godine izdvojila 13 hiljada maraka za transport lavice u Pionirsku dolinu, ovoj ustanovi donirala je još 20.000 KM za transport dvije nove životinjske vrste, merkate i lemure.
Zahvaljujući Općini Centar u Pionirsku dolinu stigli merkati

S obzirom da je nakon plaćenog transporta, preostao dio sredstava, ona su iskorištena za izgradnju nastambi za pomenute životinje.

 

Krajem prošle sedmice u Pionirsku dolinu stigle su četiri ženke merkata koje se trenutno nalaze u karantinu i pod nadzorom veterinara. Kako su naglasili iz Pionirske doline, s obzirom na propise Evropske unije prema kojima u jednom mjesecu u isti zoo vrt ne smiju biti uvezene dvije životinjske vrste, lemuri će stići početkom oktobra.

 

Iz Pionirske doline su dodali da će po dolasku lemura biti upriličena svečanost i predstavljanje novih životinjskih vrsta koje su u naš grad stigle najviše zahvaljujući načelniku Općine Centar Dževadu Bećireviću koji je još jednom pokazao razumijevanje prema jedinom zoo vrtu u našoj zemlji. Menadžment Pionirske doline uputio je apel i ostalim nivoima vlasti da slijede primjer Općine Centar, te pomognu ovoj ustanovi da u narednom periodu dodatno obogati sadržaje.