Uručena donacija za poboljšanje grijanja u Srednjoj zubotehničkoj školi

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar izdvojen je iznos od 10.000 KM kao grant Srednjoj zubotehničkoj školi. Tim povodom su 25. septembra 2014. godine u prostorijama ove obrazovne ustanove (Čekaluša 84) Dževad Bećirević, načelnik Općine Centar i Jldza Rađo, direktorica škole potpisali protokol o donaciji Općine Centar. Sredstva će biti iskorištena za nabavku ekspanzione posude u kotlovnici škole.
Uručena donacija za poboljšanje grijanja u Srednjoj zubotehničkoj školi

Ovom prilikom načelnik Bećirević je izjavio da Općina Centar, iako nema nadležnosti nad osnovnim i srednjim obrazovanjem, ipak izdvaja značajna novčana sredstva za poboljšanje uslova u školama, s obzirom na činjenicu koliko je segment obrazovanja bitan za naše društvo.

 

-Ustavni sud Federacije BiH još prije pet godina donio je presudu da se nadležnost nad predškolskim i osnovnim obrazovanjem prenese na općine, ali Kanton Sarajevo to nikada nije uradio. Kada postanem premijer Kantona Sarajevo to će biti jedna od prvih stvari koju ću uraditi, jer mislim da će na taj način uslovi za predškolsku djecu i osnovce biti mnogo bolji. Naša iskustva sa donacijama školama su jako dobra. Kad god se nešto uradi u školskim objektima, nama je drago- rekao je Bećirević.

 

Jldza Rađo je nakon potpisivanja protokola istakla da je svaka donacija dobrodošla.

 

-Zahvalni smo Općini Centar koja nam je uvijek pomagala i ova donacija nam mnogo znači. Otkako je Dževad Bećirević načelnik, naša škola je imala kvalitetnu podršku Općine Centar. Ona se ogledala u podršci pri kupovini potrošnog materijala za praktičnu nastavu, jer ova škola je specifična. Općina je učestvovala i u dijelu rekonstrukcije škole- kazala je Rađo.

 

Osim ove donacije Općina Centar je tokom proteklih godina za potrebe Srednje zubotehničke škole iz svog budžeta izdvojila 25.000 KM. Sredstva su iskorištena za nabavku multimedijalne opreme, sanaciju dijela vodovodnih instalacija u školi, nabavku neophodne stomatološke opreme za potrebe praktične nastave, te adaptaciju sale za tehničko obrazovanje.

 

Potpisivanju protokola prisustvovala je i Zakira Šero, pomoćnica općinskog načelnika za obrazovanje, kulturu i sport.