Općina Centar nagradila najuspješnije farmere

U prostorijama Općine Centar (Mis Irbina 1) 26. septembra 2014. godine upriličeno je svečano uručenje diploma i nagrada poljoprivrednim proizvođačima - pobjednicima Izbora za najuspješnije farmere-stočare sa područja središnje gradske općine u 2013. godini.
Općina Centar nagradila najuspješnije farmere

Nagrade su dodijeljene u kategorijama: najbolji farmer, najoptimalniji zoohigijenski i zootehnički uslovi držanja životinja, najuspješniji uzgajivači goveda, najuspješniji uzgajivači ovaca i najuspješniji pčelari. Među nagrađenim se također nalaze i tri žene. Uručenju diploma prisustvovali su načelnik Općine Centar Dževad Bećirević, predsjedavajući Općinskog vijeća Nedžad Ajnadžić, vijećnik i predsjednik Komisije za izbor najkvalitetnijih farmera/stočara Velija Katica i pomoćnik načelnika za privredu i finansije Fahrudin Kurtović.

 

Uz čestitke najuspješnijim farmerima načelnik Bećirević je kazao: -Općina Centar već desetak godina realizuje ovaj projekt. Općinsko vijeće formira komisiju sastavljenu od stručnjaka za stočarstvo i članovi obiđu sva seoska domaćinstva i provjere zdravstveno stanje stoke. Farmerima ovo ne znači puno u finansijskom smislu koliko znači da ih ugostimo u Općini i da vide da smo zainteresovani za ono što rade. Onda oni teže svake godine da ostvare što bolji rezultat, imaju što više grla, budu što bolji od komšije. Općina Centar nije od Marijin Dvora do Vječne vatre. Oko 70 posto površine općine Centar je ruralno i na tom dijelu se razvija stočarstvo i nama je drago da većina ovih ljudi živi od toga- naglasio je Bećirević.

Čestitkama se pridružio i predsjedavajući Ajnadžić i dodao da ovako dobre projekte podržava i zakonodavna vlast odnosno svaki vijećnik Općinskog vijeća Centar.

 

Za najboljeg farmera proglašen je Nedeljko Đokanović, kojem je pripala nagrada u iznosu od 600 KM. -Živim na Kromolju i držim bikove, muzne krave, ovce... Nagradu sam dobio na osnovu sveukupnog stanja domaćinstva. Držim mnogo stoke i tradicionalno se bavim poljoprivredom. Ova nagrada mi mnogo znači. Općina Centar godinama podržava farmere, proizvođače mlijeka i mesa i zahvaljujemo se Općini na čelu sa načelnikom Dževadom Bećirevićem koji je, i pored teške godine za ovu instituciju, pronašao načina da nam izađe u susret i pokaže da nismo zaboravljeni- kazao je Nedeljko.

 

Nagrada od 200 KM je dodijeljena Nihadi Pandžić za najoptimalnije zoohigijenske i zootehničke uslove držanja životinja. Za najuspješnije uzgajivače goveda su proglašeni Meho Muharemović (I nagrada-500 KM), Beriz Omerović (II nagrada-400 KM), Siniša Rašević (III nagrada-300 KM), Sabahet Seferović (IV nagrada-200 KM), Jadranko Rađenović (V nagrada-150 KM), Munib Gljiva ( VI nagrada-100 KM) i Fata Pandžić (VII nagrada-100 KM).

 

U kategoriji uzgajivača ovaca nagrađeni su: Kasim Samouk (I nagrada-400 KM), Ćiro Ješić (II nagrada-300 KM), Žarko Rašević (III nagrada-200 KM), Hašim Muharemović (IV nagrada-150 KM), Strajilo Dragaš (V nagrada-150 KM), Halid Muharemović (VI nagrada-100 KM), Hašim Pandžić (VII nagrada-100 KM). Za najuspješnije pčelare u općini Centar proglašeni su: Muhamed Salkanović (I nagrada-300 KM), Snježana Rašević (II nagrada-200 KM) i Ljubiša Mikić (III nagrada-150 KM).

 

Za 19 pomenutih nagrada iz budžeta Općine Centar je izdvojeno 4.600 KM.

 

Predsjednik Komisije Velija Katica kazao je da su članovi obišli sve farmere. -Ove godine su kriteriji bili malo pooštreni. Volio bih da ponovo aktueliziramo pitanje otvaranja jedne prodavnice u kojoj će se nalaziti proizvodi farmera. Hrana je jedan od najvažnijih strateških elemenata i mi moramo iskoristiti ruralne prostore za organsku proizvodnju. Tržište za organsku proizvodnju nije upitno- rekao je Katica.