Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar

Općinski štab civilne zaštite Centar održao je 29. septembra 2014. godine sjednicu, na kojoj je razmatrana informacija o ruševnim objektima na području općine Centar.
Održana sjednica Općinskog štaba civilne zaštite Centar

Alma Sadović, član Štaba i pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i komunalne poslove Općine Centar informisala je članove štaba o ''opasnim'' objektima na području Centra.

 

-Imamo registar objekata koji su u lošem stanju i nazivamo ih ruševnim. Nijedan od ovih objekata nije opasan u smislu da će se desiti neka nesreća. Imamo oko 70 takvih objekata na području općine Centar i za većinu smo uradili projektnu dokumentaciju za njihovo uklanjanje. Godišnje uklonimo dva do tri takva objekta i u tim slučajevima želimo izvršiti zamjenu građevinskog fonda kako bismo povećali standard života naših građana. U ovoj godini nismo donijeli nijedno rješenje o uklanjanju ruševnih objekata. Međutim, u odnosu na prošlu godinu imamo tri objekta manje jer su vlasnici sami uklonili objekat i prihvatili zamjenu građevinskog fonda. Jedino je važno da izlazimo redovno na teren, imamo dokumentaciju u registru i vodimo računa da smanjujemo broj ruševnih objekata- naglasila je Sadović.

 

Članovi štaba su usvojili Izvještaj o aktivnostima Dobrovoljnog vatrogasnog društva ''Bjelave'' za 2013. godinu, kojeg je podnio Sulejman Vranac, komandir DVD ''Bjelave''.

 

-Prošle godine naše vatrogasno društvo je imalo 347 intervencija. Od toga broja 12 intervencija se odnosilo na požare, devet na poplave, dvije na ruševnim objektima... U 309 slučajeva cisternama smo snabdijevali vodom naše sugrađane. Tokom godine redovno su obilažena skloništa civilne zaštite i vršeno ispumpavanje vode u poplavljenim prostorijama, kazao je Vranac.

20.05.2024.
IZ BUDŽETA IZDVOJENO 527.145 KM
U toku radovi na uređenju Trga Karla Paržika na Marijin dvoru
20.05.2024.
Općina Centar Sarajevo pridružuje se naporima UN Women u podizanju svijesti o rodnoj ravnopravnosti i ekonomskom osnaživanju žena
UN Women BiH i Općina Centar potpisali Memorandum o razumijevanju
Više vijesti