Mladima obezbijeđena nastava iz oblasti grafičkog dizajna

U budžetu Općine Centar Sarajevo za 2016. godinu izdvojena su sredstva u iznosu od dvije hiljade maraka Udruženju za kulturu i umjetnost „Art Grupa“ za realizaciju projekta „Centar za dizajn - edukacija iz oblasti softwarea za grafički dizajn“.
Mladima obezbijeđena nastava iz oblasti grafičkog dizajna

Udruženje „Art Grupa“ je organizacija osnovana sa ciljem podizanja razumijevanja o tome šta je ustvari dizajn, te koja je njegova uloga i značaj u ekonomskom i društvenom razvoju. U nastojanjima da kreira poticajno okruženje za razvoj vještina koje su primjenjive na savremenom tržištu rada, „Art Grupa“ stalno razvija nove pristupe u edukaciji.

 

Ciljevi projekta su pružanje nove metodologije edukacije iz oblasti kreativnih industrija, koja je definisana na principima tržišta rada, unapređenje potencijala mladih općine Centar i obezbjeđenje prostora za sticanje primjenjivih znanja, pružanje znanja mladima iz oblasti grafičkog i industrijskog dizajna, obuka polaznika da primjenjuju novu tehniku razmišljanja u rješavanju problema takozvanog Desing thinking i iniciranje poduzetnosti kod polaznika.

 

U skladu sa odobrenim projektom, udruženje drugu godinu zaredom organizuje "10 Days of Design: Graphic and Product Design Workshops" koje uključuju edukativne radionice iz oblasti dizajna na teme: razvoj koncepta, Logo dizajn, vizuelni dizajn brenda, prezentacija prijedloga dizajnerskog rješenja, spoznavanje negativnih karakteristika proizvoda i unapređenje, izgradnja prototipa.

 

Tokom prvog mjeseca implementacije realizovane su aktivnosti pripreme projekta i materijala za oglašavanje, te je objavljen javni poziv za učesnike na koji se prijavilo 17 zainteresiranih.

 

Radionice su održane od 6. do 15. jula, a zahvaljujući Općini Centar i organizaciji „Art Grupa“ i ove godine je učešće bilo besplatno.