Osnovano Vijeće mladih Općine Centar

S obzirom da su ispunjeni svi uslovi, u Općini Centar Sarajevo u ponedjeljak 19. septembra 2016. godine, održana je osnivačka skupština Vijeća mladih ove općine, čije će članice biti predstavnici tri udruženja mladih - Udruženje Building New Lives, Asocijacija XY i Europsko udruženje studenata prava ELSA.
Osnovano Vijeće mladih Općine Centar

Naime, prema Zakonu o mladima Federacije BiH Vijeće mladih je definirano kao krovno udruženje mladih, zasnovano na dobrovoljnom članstvu omladinskih udruženja, a koje predstavlja interese mladih i omladinskih udruženja. Jedan od kriterija za formiranje Vijeća mladih na nivou općine jeste postojanje najmanje tri udruženja sa popisa koji se vodi kod nadležnog odjela za mlade općine.

 

Na osnivačkoj skupštini Vijeća mladih Općine Centar usvojen je Statut Vijeća mladih Općine Centar, te izabrani Nadzorni i Upravni odbor, predsjednik Skupštine, predsjednik Upravnog odbora i sekretar Udruženja.

 

Upravni odbor Vijeća mladih Općine Centar čine Željko Vukša-Fejzić (ujedno i predsjednik Vijeća mladih), Nermin Cocalić, Dina Branković, Adna Kalajdisalihović, Mirza Krajina i Nidal Arifagić, dok Nadzorni odbor čine Dženis Ajanović (ujedno i predsjednik Nadzornog odbora), Hena Hodžić i Mustafa Džihić. Za sekretara Vijeća izabran je Mirza Krajina.

 

Cilj formiranja Općinskog vijeća mladih je uključivanje mladih općine u društveni život, poboljšavanje koordinacije omladinskih udruženja, predstavljanje zajedničkih interesa, kao i implementacija Strategije prema mladima Općine Centar, te niz drugih načina društvenog djelovanja kada je u pitanju aktivizam mladih. Vijeće mladih nadležno je da: raspravlja o pitanjima značajnim za Vijeće mladih, o pitanjima iz nadležnosti Općinskog vijeća koja su od interesa za mlade, predlaže Općinskom vijeću donošenje odluka, programa i drugih akata značajnih za unapređenje položaja mladih, predlaže Općinskom vijeću raspravu o pojedinim pitanjima od značaja za mlade, te način rješavanja navedenih pitanja, daje mišljenje Općinskom vijeću prilikom donošenja odluka, mjera, programa i drugih akata od posebnog značaja za mlade, sudjeluje u izradi i praćenju provođenja Strategije prema mladima Općine Centar, informiše mlade o svim pitanjima značajnim za unapređenje položaja mladih, ostvaruje saradnju sa ostalim formiranim vijećima mladih i obavlja i druge poslove od značaja za mlade.

 

Slijedeći korak u radu ovog Vijeća bit će pravna registracija, a potom i realizacija prvih konkretnih projekata usmjerenih ka omladinskom aktivizmu za koje je Općina Centar već osigurala budžetska sredstva.