Ljetna škola grafita i književno veče na Gorici

U srijedu, 28. juna 2017. godine u 18 sati u Centru za mlade na Gorici (Avde Jabučice 52) će biti održan prvi radni sastanak za “Ljetnu školu grafita”, projekt koji će biti realiziran u saradnji sa Udruženjem “Dobre kote”.

Kroz Ljetnu školu mladi će imati priliku upoznati se sa istorijom umjetnosti grafita i tehnikama u kojima se oni rade, problematikom slova, kompozicijom, bojama, kao i osmišljavanjem dekorisanja javnih unutrašnjih i vanjskih površina. Posebno je važno upoznati mlade da grafite treba crtati i pisati na predviđenim i planiranim javnim površinama. Iz Centra za mlade na Gorici pozivaju mlade da se pridruže ovoj ljetnoj školi.

 

 

Istog dana u 19 sati Centar za mlade na Gorici će biti domaćin književnici Jagodi Iličić, koja će predstaviti svoju novu knjigu ”Kako preživjeti smak svijeta”, nagrađenu od Fondacije za izdavaštvo za rukopis-roman. Jagoda Iličić je objavila mnoštvo zbirki, priča i pjesama, romane, novele i slikovnice. Autorica je čitanke “Liliput” za prvi razred devetogodišnje škole i koautorica čitanki za osnovnu školu:” Potraga za blagom”, ”Čarobna šuma” i ”Čarolije malog svijeta”. Priče i pjesme su joj prevedene na njemački, engleski, arapski i francuski jezik. Dobitnica je mnogih nagrada i priznanja za književni rad. Njen roman“Uspavanka za knjigosaura” je 2013. godine dobio nagradu “Mali princ” koja se dodjeljuje za najbolju knjigu za djecu na području Bosne i Hercegovine, Srbije, Crne Gore i Hrvatske.

 

 

Pokrovitelj navedenih kulturnih dešavanja je Općina Centar koja je osnivač Javne ustanove Centar za kulturu ”Sarajevo” pod čijom upravom djeluje Centar za mlade na Gorici.