Otvoren „Festival u Centru“ u Radićevoj ulici

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić večeras je zvanično otvorio ulični festival pod nazivom „Festival u Centru“ koji će narednih sedam dana biti održavan u Radićevoj ulici.

Prilikom otvaranja festivala načelnik Mandić je u svom obraćanju prisutnima kazao da kroz ovaj festival se rodila ideja da realizuju inicijativu koja postoji već nekoliko godina da se jedna od najljepših ulica u Sarajevu pretvori u zonu za pješake sa parkovskim površinama.

– Odlučili smo se da krenemo u taj projekta i smatrali smo da je idealna prilika da tokom trajanja Sarajevo Film Festivala iskoristimo to vrijeme kako bismo osjetili puls građana i turista. U svim velikim gradovima vlasti se odlučuju da otvaraju ovakve prostore i stavljaju ih na korištenje pješacima. Tokom ovih sedam dana Radićeva ulica, koju je lijepo vidjeti bez vozila nekoliko sati, u večernjim satima će biti zatvorena za saobraćaj. U sve velike priče želimo uključiti naše sugrađane kako bismo njihove ideje i želje mogli iskoristiti na najbolji način. Jedna od novina koju ćemo realizovati tokom ovog festivala je prikupljanje plastičnog otpada kojeg ćemo reciklirati za potrebe izgradnje autobuskog stajališta. Na ovaj način želimo kod građana podići svijest o čuvanju naše okoline, istakao je Mandić.

Manifestaciju organizuje Općina Centar uz podršku Turističke zajednice i Vlade Kantona Sarajevo, a u saradnji sa Sarajevo Film Festivalom i UNDP-em. Tokom ove kulturno-kreativne manifestacije Radićeva ulica će biti zatvorena za saobraćaj motornih vozila u periodu od 18 sati do 01 sat poslije ponoći. Kako je osmislio organizator svi posjetiocima će na ovom festivalu, kao dopunu kulturnim filmskim dešavanjima koji se ove sedmice odvijaju u ovom gradu, biti ponuđen bogat sadržaj. Koncept festivala je napravljen po uzoru na svjetska iskustva, tako da će izložbeno-prodajni segment „Craft block“, gdje će posjetioci osim kupovine moći se upoznati sa savremenim bosanskohercegovačkim zanatima, poput umjetnina, ulične mode, nakita, delicija… Sve posjetioce će zabavljati domaći DJ-evi u periodu od 22.00 do 01.00 sat.

 

 

 

Prisutnima se također obratio i Kenan Magoda direktor Turističke zajednice KS, dok je o drugom segmentu „Festivala u Centru“ govorila Nermina Zagora sa Arhitektonskog fakulteta u Sarajevu. U okviru „Urban lab cornera“ pod pokroviteljstvom UNDP-a i Asocijacije arhitekata u BiH, biće upriličene polusatne prezentacije i edukativne radionice na temu malih urbanih transformacija. -Prezentacije i radionice koje su otvorenog tipa biće održane u utorak i srijedu 17. i 18. augusta od 18,30 do 19,30 sati. Pozivamo sve zainteresovane građane, koji imaju želju da se educiraju, ali i učestvuju u osmišljavanju javnih prostora u općini Centar da se pridruže ovim aktivnostima. Sve ideje i buduće viđenje Radićeve ulice koje imaju naši sugrađani mogu staviti na pano koji je postavljen u prolazu Radićeve ulice kod muzičke bine, objasnila je Zagora.

 

 

 

Današnjem svečanom otvaranju „Festivala u Centru“ su također prisustvovali predstavnici zakonodavne vlasti Općine Centar, predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo sa svojom zamjenicom Irom Adilagić, kao i vijećnici  Biljana Lazarević, Đenan Mulić, Nermin Kapo, Hamdija Hasanović i Velija Katica.

19.04.2024.
OPĆINA CENTAR I KANTON SARAJEVO OBEZBIJEDILI MILION KM
Izmještanje dijela kanalizacione mreže na Šipu za Prvu transverzalu
19.04.2024.
URBACT PROJEKAT „C4TALENT“
Održan sastanak u cilju kreiranja lokalnog akcionog plana
19.04.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Proširenje sistema video nadzora na području MZ „Crni vrh-Gorica“
Više vijesti