Članovi Savjeta MZ „Bardakčije“ sa učenicima OŠ „Alija Nametak“ obilježili Dan planete Zemlje

Dan planete Zemlje se zvanično od 1992. godine obilježava u 190 zemalja svijeta svakog 22. aprila.

Tim povodom su članovi Savjeta Mjesne zajednice „Bardakčije“ u saradnji sa osobljem i učenicima Osnovne škole „Alija Nametak“ obilježili ovaj značajan datum za našu planetu.

 

–Povodom Dana planete Zemlje članovi Savjeta naše mjesne zajednice su napravili veliki pano sa informacijama i fotografijama o značaju čuvanja naše prirode i planete za buduća pokoljenja. Također smo sa direktoricom škole Nerminkom Hadžić, nastavnim osobljem te učenicima škole posadili cvijeće u betonske žardinjere, uredili dvorište škole te dio našeg naselja, objasnila je Nisveta Cocalić sekretar Mjesne zajednice „Bardakčije“.

 

U januaru 1970. američki senator i ekološki aktivista Gaylord Nelson odlučuje da se nacionalna obuka o životnoj sredini zove Dan Zemlje i da se održava 22. aprila. Namjera je da ljude širom svijeta podsjeti u kakvom je stanju priroda planete na kojoj žive, kao i da se stanovništvu ukaže na probleme ekosistema, na zagađenje naseljenih mjesta i na to kako poboljšati kvalitet životne sredine. Dan planete Zemlje službeno se obilježava od 1992. godine kada je tokom Konferencije UN-a o okolišu i razvoju u Rio de Janeiru na kojoj je učestvovao veliki broj predstavnika vlada i nevladinih organizacija usklađen dalekosežni program za promociju održivog razvoja.

29.04.2024.
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Načelnik Mandić obišao gradilište
29.04.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN 30 DANA
Ostvarivanje prava na održivi povratak u prijeratno mjesto življenja
29.04.2024.
PRIMJER DOBRE SARADNJE OPĆINE I GRAĐANA
Okončana velika akcija čišćenja
Više vijesti