ZNAČAJ SPORTA ZA DJECU/OSOBE S CEREBRALNOM PARALIZOM I DRUGIM TEŠKOĆAMA

Održana konferencija „Sport pripada svima“

U sklopu projekta „Značaj sporta za djecu/osobe s cerebralnom paralizom i drugim teškoćama“, Savez udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH organizovao je konferenciju na temu Sport pripada svima.

Među izlagačima na konferenciji bio je i općinski načelnik Srđan Mandić.

-Mi zaista nastojimo da riječ inkluzija ne ostane samo riječ već da ona u punom smislu zaživi u praksi. Savez udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH se prijavio na naš javni poziv i dobili su finansijsku podršku za realizaciju projekta „Sport za sve“. Slogan nas u Opštini Centar je „Za svu našu djecu“ jer želimo svoj djeci, bez ikakvih razlika, omogućiti podjednake uslove za rad i razvoj. Zahvaljujem se Savezu udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH što je aplicirao sa ovim projektom, a mi smo se sa zadovoljstvom odazvali. Naša želja je da Opština Centar bude opština za mlade i ovo je jedan od načina kako zapravo možemo tu našu misiju provoditi u djela svaki dan, izjavio je načelnik Mandić.

 

Direktorica Saveza udruženja osoba sa cerebralnom paralizom FBiH, prof. dr Emira Švraka zahvalila se Općini Centar na podršci.

-Danas govorimo koliko su sport i rekreacija značajni za djecu i omladinu sa cerebralnom paralizom i ostalim teškoćama, kao i o tome koliko mi imamo uspješnih sportista koji postižu feonomenalne rezultate. Ovo je priča o djeci koja nižu uspjehe i postižu dobre rezultate. Ja sam veoma sretna zbog svega ovoga i nadam se da se pozitivne stvari pomjeraju na bolje prema ovoj populaciji u BiH, rekla je direktorica Švraka.

 

Na konferenciji su govorili i uspješniji sportisti Nadir Hajro, prvi profesionalni body bilder sa cerebralnom paralizom u svijetu, paraolimpijka Ilma Kazazić, koji su u svojim izlaganjima podijelili svoje životne priče, kao i prepreke na koje su nailazili u svojoj sportskoj karijeri.

 

- Moj cilj je da osvijestim sve da i osobe s poteškoćama trebaju da se bave sportom, jer će im znatno olakšati život. Nadam se da će naša poruka doći do svih jer zaista to zaslužujem, istakao je Hajro.

 

Projekat je finansijski podržala Općina Centar u okviru javnog poziva za predaju prijedloga projekata koji će biti finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2022. godini.