Započela sanacija klizišta u Ulici Nahorevska do broja 125

Radnici građevinske firme „Grakop“ započeli su radove na sanaciji klizišta u Ulici Nahorevska do broja 125 na području Mjesne zajednice „Pionirska dolina“.

Projekat finansira Općina Centar koja je iz svog budžeta za ovu namjenu izdvojila 33.664,27 KM. Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo je implementator kompletnog projekta, koji je izvršio odabir izvođača radova putem javne nabavke, ali i nadzor nad izvođenjem radova.

 

Riječ je o trećoj fazi sanacije klizišta u cilju zaštite i spašavanja ljudi i materijalnih dobara.

 

Glavni projekat sanacije ovog klizišta u Nahorevskoj ulici, koji je također finansirala Općina Centar, je uradio Institut za geotehniku i geologiju Građevinskog fakulteta u Sarajevu. Prema ovom dokumentu urađeno je geodetsko snimanje i izvođenje istražnih radova i ispitivanja s ciljem dobijanja relevantnih podataka.

 

Uzroci nastanka klizišta su nagib terena, geološka građa tla, podzemne i površinske vode. Stoga je predložena izgradnja armirano-betonskih potpornih zidova koji bi zaustavili klizanje tla.

 

Pojava klizišta u Kantonu Sarajevo u posljednjoj deceniji sve je učestalija, a poučeni iskustvima iz drugih sredina, gdje je zbog neblagovremenog odgovora dolazilo do teških nesreća sa ljudskim žrtvama, Općina Centar je posvetila ogromnu pažnju rješavanju ovog problema.

 

U ovoj godini izdvojeno je 2.490.000 maraka za sanaciju i praćenje klizišta na području ove lokalne zajednice, što podrazumijeva sanaciju evidentiranih klizišta, izradu elaborata nesaniranih klizišta na području općine Centar i praćenje njihovog stanja, te preventivne mjere zaštite i spašavanja.

 

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti