OBEZBIJEĐENO PREKO 108 TONA INDUSTRIJSKE SOLI

Općina Centar spremna za zimsko održavanje ulica

Služba za stambene i komunalne poslove u saradnji sa Službom za lokalno-ekonomski razvoj i mjesnu samoupravu Općine Centar okončala je pripremne radnje za zimsko održavanje ulica u centralnoj gradskoj općini za ovu zimsku sezonu.
Općina Centar spremna za zimsko održavanje ulica

Tokom proteklog perioda, na osnovu spiskova koje su dostavili sekretari mjesnih zajednica Centra, radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Rad“ su započeli sa dostavom desetina tona soli za zimsko posipanje ulica.

 

–Kako je utvrđeno programom zimskog održavanja saobraćajnica u Centru na padinskim dijelovima naše općine radnici komunalnog preduzeća „Rad“ industrijsku so za posipanje ulica u borbi protiv poledica u rubnim mjesnim zajednicama ostavljaju na utvrđenim punktovima kako bi so naši sugrađani mogli odmah koristiti, dok u centralnim dijelovima naše Općine so ostavljaju ispred mjesnih zajednica. Svi naši sugrađani za svoje potrebe mogu besplatno preuzeti ovu so. Završetak isporuke soli očekujemo tokom naredne sedmice, objasnila je Selma Piljević, šefica Odsjeka za mjesnu samoupravu Općine Centar.

 

Na osnovu dostavljenih spiskova KJKP „Rad“ će isporučiti 108.500 kilograma industrijske soli: MZ „Hrastovi-Mrkovići“ će dobiti 16 tona, dok će u mjesne zajednice „Betanija“, „Nahorevo“, „Soukbunar“ i „Šip“ biti dostavljeno po 12 tona. Za potrebe MZ „Pionirska dolina“ planirana je isporuka 9 tona soli, dok će tonu manje dobiti stanovnici MZ „Koševsko brdo“. Za potrebe MZ „Mejtaš-Bjelave“ biće isporučeno 7 tona, a za MZ „Koševo II“ šest tona. MZ „Ciglane“ (3 tone), MZ „“Breka“ (2 tone), MZ „Bardakčije“, „Donji Velešići“ i „Park-Višnjik“ (1,5 tona), MZ „Džidžikovac-Koševo I“ (1,2 tone), MZ „Marijin dvor“, „Skenderija-Podtekija“, i „Trg Oslobođenja-Centar“ (1 tona), MZ „Crni vrh-Gorica“ (800 kilograma).

 

Pripreme za zimsko održavanje ulica na području Centra se obavljaju na osnovu ugovora o izvođenju radova redovnog zimskog održavanja lokalnih i nekategorisanih cesta i javnih staza na području općine Centar za sezonu 2022/2023. godinu, kojeg su potpisali načelnik Općine Centar Srđan Mandić i direktorica KJKP „Rad“ Vera Arnautović. Vrijednost ovog ugovora iznosi 920.898 KM, a sredstva je izdvojila Općina Centar.  

 

Prema odredbama programa zimskog održavanja saobraćajnica u Centru i ugovora za ovu zimsku sezonu, koja traje od 15. novembra 2022. do 15. marta 2023. godine, komunalno preduzeće „Rad“ ima obavezu da održava prohodnim saobraćajnice lokalnog karaktera od interesa za Općinu Centar i nekategorisane ceste sortirane po prioritetima, kako bi se obezbijedio stalan, nesmetan i siguran promet. Također je pomenuto preduzeće u obavezi da mašinsko održavanje pješačkih površina obavlja tokom ove zimske sezone, kao i ručno održavanje ulica, pločnika, stepenica i mostova u Centru.

28.03.2024.
NASTAVAK 37. I REDOVNA 38. SJEDNICA
Usvojen Regulacioni plan „Podgaj-Tekija“
28.03.2024.
ŽRTVE USTAŠKOG TERORA
Obilježena godišnjica smaknuća 55 antifašista
28.03.2024.
U PREPUNOJ VELIKOJ SALI OPĆINE CENTAR
Održana prva javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Centar
Više vijesti