STEPENIŠTE U ULICI BORAK

Izgrađena armirano-betonska konstrukcija

Radnici građevinske firme „Sela“ okončali su armirano-betonske radove na izgradnji nove konstrukcije stepeništa u Ulici Borak.

U toku je postavljanje novih kulir ploča, kao oblog po betonskim gazištima, te ugradnja nove rukohvatne ograde sa obje strane stepeništa kao i postavljanje odvodnih rešetki. Projekat sanacije stepeništa u Ulici Borak je započeo na osnovu zahtjeva građana da se riješi dugogodišnji problem neupotrebljivog stepeništa. Općina Centar je finansijer projekta i za realizaciju prve faze izgradnje novog stepeništa je izdvojen iznos od 158.220 KM.

 

Sanaciji stepeništa prethodila je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže na potezu stepeništa. Za rekonstrukciju vodovodne mreže Općina je izdvojila 48.425 KM, dok je za rekonstrukciju separatne kanalizacione mreže izdvojeno 129.640 KM. Realizator i nadzor projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže bilo je kantonalno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

 

Podsjećamo, u toku su i radovi na rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže na preostalom dijelu Ulice Borak. Sa okončanjem ovih radova nova mreža će biti spojena na novi dio gradskog odvodnog sistema koji je prethodno izgrađen duž stepeništa koje spaja ulice Borak i Terezija. Sa realizacijom ovog projekta stanovnici ovog dijela općine Centar više neće imati problema koje stvaraju otpadne i površinske vode. Finansijer je također Općina Centar u iznosu od 239.100 KM.

 

Izmjenama i dopunama budžeta Općine Centar za 2022. godinu za rekonstrukciju, sanaciju i izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže na području općine Centar Sarajevo planiran je iznos od 1.672.000 KM, dok je za projekte izgradnje i sanacije stepeništa, šetnica, platoa, pješačkih staza i rukohvatnih zaštitnih ograda obezbijeđen je iznos od 2.939.000 KM.

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti