Načelnik Mandić obišao buduće prostorije Evropske kuće

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić jučer je zajedno sa šefom kooperacija u Delegaciji Europske unije u Bosni i Hercegovini Stefanom Ellerom i saradnicima posjetio prostorije u prizemlju zgrade kod Vječne vatre u Ulici Maršala Tita 62 gdje su u toku radovi na sanaciji i adaptaciji prostorija za smještaj Evropske kuće.

 Naime, na osnovu Odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva pomenute prostorije dodijeljene su u zakup Delegaciji Evropske unije u BiH u svrhu otvaranja i rada informativnog centra Evropske unije, nazvanog Evropska kuća.

 

Načelnik Mandić zahvalio se predstavnicima Delegacije Europske unije u Bosni i Hercegovini na pozivu te izrazio zadovoljstvo što će se buduća Evropska kuća nalaziti upravo na teritoriji općine Centar.

 

Delegacija EU osigurala je 1,5 miliona eura za sanaciju i opremanje prizemlja, kao i za nadzor nad svim radovima koji se izvode po najvišim mogućim standardima. Rok za završetak radova, kako su istakli tokom jučerašnjeg obilaska, je april naredne godine, a otvaranje prostorija planirano je 9. maja kada se obilježava Dan pobjede nad fašizmom i Dan Evrope.

 

Osim sanacije prostorija za smještaj Evropske kuće planirana je i energetska rekonstrukcija kompletne zgrade.

 

Kako je navedeno, otvaranje informativnog centra Evropske unije će Sarajevo staviti na kartu drugih evropskih metropola koje na najistaknutijim mjestima imati ovakve objekte. Evropska kuća će biti temelj novog vremena u kojem će Bosna i Hercegovina zasigurno postati dio Evropske obitelji.

 

Cilj projekta je izgraditi multifunkcionalni prostor za predstavljanje Evropske unije i njenih država članica, kao i za javnu i kulturnu diplomaciju. U prostorijama će biti smještene konferencijske sale, biblioteka sa čitaonicom, galerijske-izložbene prostorije prostorije za različite radionice i uredski prostori.

14.05.2024.
„NEPOVRATNA DIGITALIZACIJA DRUŠTVA – TEHNOKULTURA“
Općina Centar podržala održavanje međunarodne konferencije
14.05.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Nabavka ruksaka i školskog pribora za prvačiće sa Centra
Više vijesti