UKLANJANJE FISKULTURNE SALE U OŠ „VLADISLAV SKARIĆ“

Započeli pripremni radovi

Jučer su zvanično započeli pripremni radovi na uklanjanju stare fiskulturne sale za tjelesni odgoj u Osnovnoj školi „Vladislav Skarić“ u Ulici Terezija 48.

-Kako bismo obezbijedili nesmetanu funkciju naše škole potrebno je prvo razdvojiti komunalne priključke između sale i škole. Pored elektroinstalacija i vodovodne mreže također moramo odspojiti i plinske instalacije. U toku su zemljani radovi kopanja temelja za izgradnju novog zida na koji ćemo prebaciti plinski set. Općina Centar, koja finansira ovo razdvajanje instalacija, također nam je izašla u susret i finansirat će izradu novog projekta za plin te ponovno spajanje plinskih instalacija sa objektom škole, objasnio je Meho Pirić, direktor Osnovne škole „Vladislav Skarić“.   

 

Urbanističko-građevinski inspektor iz Inspektorata Općine Centar je već okončao potrebnu zakonsku proceduru za uklanjanje objekta fiskulturne sale. Nakon okončanja pripremnih radova, za koje su angažovane firme „Sela“ i „EL-TE3“, Kantonalno javno komunalno preduzeće „Rad“ će započeti sa uklanjanjem objekta koji nije u upotrebi zbog kretanja tla iznad objekta škole. Općina Centar je finansirala izradu statičkog nalaza koji je pokazao da sala nije sigurna za upotrebu, zbog čega su učenici ove škole tokom protekle školske godine svoje časove fiskulturnog odgoja i obrazovanja imali u Kulturno-sportskom centru Skenderija. Prema nalazu Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo nisu ispunjena granična stanja upotrebljivosti i nosivosti, dok je u elaboratu geološkog i geotehničkog ispitivanja za lokaciju i objekta ove škole, izrađenim od ovlaštene firme „TZI inženjering“ d.o.o. Sarajevo, u zaključku navedeno da objekat ne smije biti u funkciji, jer predstavlja opasnost za stabilnost i nosivost konstrukcije, te život korisnika.

 

Uklanjanje objekta fiskulturne sale predstavlja samo jedan segment sveukupnog projekta u kojem zajednički učestvuju Općina Centar, Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Zavod za izgradnju KS, a odnosi se na projekat rušenja objekta sale, sanaciju klizišta, te izgradnju nove fiskulturne sale.

 

Općina Centar će finansirati monitoring ovog klizišta kao i samu sanaciju, dok će za realizaciju ovog projekta i nadzor biti zadužen Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo. Izmjenama i dopunama budžeta Općine Centar za ovu godinu obezbijeđen je iznos od 2.490.000 KM za projekte sanacije klizišta na području središnje gradske općine. Sredstva za izgradnju nove fiskulturne sale će obezbijediti  kantonalno Ministarstvo za odgoj i obrazovanje.

 

03.05.2024.
OBILJEŽAVANJE DANA OPĆINE CENTAR OD 2. DO 9. MAJA
Položeno cvijeće na spomen-obilježja
03.05.2024.
U EVROPSKOJ KUĆI KULTURE I NACIONALNIH MANJINA
Otvorenje izložbe Ade Sivac
Više vijesti