JU CENTAR KULTURE I MLADIH

Kulturna dešavanja u mjesecu decembru

Mjesec decembar donosi nam programe za građane, djecu i mlade, gostovanja i saradnju sa umjetnicima i kulturnim institucijama.
Kulturna dešavanja u mjesecu decembru

Akcenat je na jubilarnim, 25. danima komedije, „SMIJEH JE LIJEK“. Istinski humor je čista ljubav, on stvara jedinstvo i sklad u nama i između nas. Dani komedije biće održani od 19. do 23. decembra 2022. godine.

 

U ponedjeljak, 19. decembra 2022. godine u JU Centar kulture i mladih, gostuje Teatar Exit iz Zagreba sa predstavom „Münchhausen“, koja je dobila niz značajnih nagrada. Reditelj predstave je Boris Kovačević, a u predstavi igra Vilim Matula. Magična izvedba samo jednog glumca, gledaoce u sat i deset minuta trajanja predstave, odvodi na fantastično putovanje Orijentom, carskom Rusijom i Bečom Marije Terezije.

 

U utorak, 20. decembra, Narodno pozorište iz Tuzle, izvodi predstavu „Budala na večeri“. Radi se o djelu Francisa Vebera, francuskog scenariste i redatelja koji se proslavio tokom sedamdesetih godina brojnim skečevima, komičnim pričama i pozorišnim predstavama. Režiju potpisuje Midhat Kušljugić, a u predstavi igraju Milenko Iliktarević, Edis Žilić, Elvis Jahić, Remira Osmanović, Željka Marinić, Siniša Udovičić, Midhat Kušljugić.

 

Srijeda, 21. decembar, rezervisana je za Teatar Prizor iz Beograda, a publici će se predstaviti sa predstavom „Brak od A do Š“. Poznati svjetski i domaći hitovi u izvođenju glumaca, samo upotpunjavaju cijelu priču. Koreografiju potpisuje Tamara Antonijević, izbor muzike Danilo Vukotić, tekst i režiju Rade Vukotić. Igraju Nikola Ivačkov i Maja Brukner.

 

U četvrtak, 22. decembra izvodi se predstava „Šund naš svakdašnji“, u produkciji Adam Scene iz Zagreba. Predstava obiluje javljanjima „uživo“, pa će publika moći vidjeti i/ili čuti Anu Begić, Helenu Kovačić, Tarika Filipovića i Vedrana Mlikot. Tekst je napisao i režirao Robert Krajinović, višestruko nagrađivani bosanskohercegovački glumac, prvak drame Bosanskog narodnog pozorišta u Zenici. Pored njega  u predstavi igraju Nevena Vukes, samostalna dramska umjetnica i Adam Končić, član ZGK Komedija.

 

Petak, 23. decembar, rezervisan je za premijeru predstave „Luda kuća“, Teatra komedije „Rajvosa“, u produkciji  Centra kulture i mladih. Tekst potpisuje Edin Drljević, režiju Saša Petrović, scenografiju  i dizajn plakata Admir Halilović i Nina Hadžić,  tonsko tehničku realizaciju Džemal Karkelja. U predstavi igraju Aida Bukva, Senka Oruč, Saša Pantić, Mithad Slatina, Edin Drljević, Aldin Tucić i Mirsad Imamović.

 

Sve predstave počinju u 20 sati.

 

Tokom mjeseca decembra, za naše najmlađe realizovat će se novogodišnja predstava „Maza Djeda Mraza“, kao i predstave za učenike osnovnih škola i vrtića „Lakonoga u čarobnoj šumi“, kao i „Bajka o ribaru i ribici“.

 

Izložba historijskih ilustracija Emira Durmišević, „Magični svijet Ilira-historija zaboravljene civilizacije”, može se pogledati tokom mjeseca decembra u Galeriji Jelićeva.

 

U srijedu 7. decembra, u 18 sati, u organizaciji Udruženja „Menssana“, biće odigrana predstava „Mi volimo”. Predstava se igra za vršnjake, roditelje, nastavnike i sve „velike i

odrasle”. Udruženje „Menssana” okuplja korisnike usluga i profesionalce u mentalnom zdravlju.