Načelnik Mandić potpisao sporazum o realizaciji općinskih takmičenja

U zgradi Kantona Sarajevo danas je upriličeno potpisivanje Sporazuma o saradnji i načinu organizovanja općinskih takmičenja i revije kulturno-umjetničkog stvaralaštva djece predškolskih ustanova i učenika osnovnih škola na području kantona Sarajevo. U ime Općine Centar sporazum je potpisao načelnik Srđan Mandić sa ministricom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naidom Hota-Muminović, općinskim načelnicima svih općina u Kantonu Sarajevo i predstavnicima Instituta za razvoj preduniverzitetskog obrazovanja KS.

Potpisivanjem ovog sporazuma definiše se način organizovanja i provođenja takmičenja i smotri učenika osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, nivoi i organizacija takmičenja i smotri djece predškolskog uzrasta i učenika osnovnih škola, te vrednovanje postignutih rezultata, nagrađivanje, finansiranje, praćenje i izvještavanje.

-Mi kao Opština uvijek se trudimo da pratimo sve projekte koje predloži resorno ministarstvo za obrazovanje. Svaka marka koja se ulaže u obrazovanje je dobro uložen novac. Opština Centar ima tu privilegiju da su najznačajnije obrazovne institucije smještene na našoj teritoriji, te iako to nije naša primarna nadležnost, mi ulažemo značajna finansijska sredstva u obrazovanje, gdje god je to moguće. Naša obaveza je da učinimo sve, da našim mladima omogućimo uslove kakve imaju i njihovi vršnjaci u velikim i razvijenijim zemljama, da im obezbijedimo bolji kvalitet obrazovanja, rekao je načelnik Mandić.

-Danas prisustvujemo svečanom potpisivanju sporazuma o realizaciji takmičenja na općinskom nivou, a to su takmičenja u izvrsnosti u oblastima koje radimo tradicionalno već godinama. Nadamo se da ćemo našim učenicima dati nove prilike da kreativno i konstruktivno koriste svoje slobodno vrijeme, da otkriju svoje talente i da se takmiče u dobru. Ovaj sporazum ima i važan značaj za lokalnu zajednicu, jer itekako poboljšava uvjete života i postavlja dobre standarde u samim lokalnim zajednicama, poručila je ministrica Hota-Muminović

Oblasti koje će biti zastupljene na općinskim takmičenjima za školsku 2022/2023 godinu su: matematika, informatika, fizika, tehnička kultura, geografija, robotika, historija BiH, revija kulturno-umjetničkog stvaralaštva, odbojka, građansko obrazovanje/demokratija ljudskih prava „Projekat građanin“.

 

28.03.2024.
NASTAVAK 37. I REDOVNA 38. SJEDNICA
Usvojen Regulacioni plan „Podgaj-Tekija“
28.03.2024.
ŽRTVE USTAŠKOG TERORA
Obilježena godišnjica smaknuća 55 antifašista
28.03.2024.
U PREPUNOJ VELIKOJ SALI OPĆINE CENTAR
Održana prva javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Centar
Više vijesti