RADOVI I IZVAN GRAĐEVINSKE SEZONE

Aktivna brojna gradilišta u Centru

Iako je građevinska sezona već odavno zatvorena, Općina Centar maksimalno koristi povoljne vremenske uslove, koji su neuobičajeni za ovo doba godine, kako bi realizirala započete projekte na zadovoljstvo naših sugrađana.
Aktivna brojna gradilišta u Centru

Na području ove lokalne zajednice aktivno je nekoliko gradilišta, a radovi se izvode sa ciljem poboljšanja komunalne infrastrukture.

 

Radnici Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća „Vodovod i kanalizacija“ izvode radove na rekonstrukciji separatne kanalizacione i vodovodne mreže u Ulici Panjina Kula od broja 2 do broja 111. Nosilac realizacije projekta je Kantonalno javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“, a sredstva u iznosu od 988.587,09 KM obezbijedila je Općina Centar. Nakon završetka radova na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže uslijedit će rekonstrukcija saobraćajnice.

 

Radovi na rekonstrukciji vodovodne i kanalizacione mreže izvode se i u ulici Kranjčevićeva na potezu od Ulice Halida Kajtaza do Ulice Fra Anđela Zvizdovića.

 

Radove u vrijednosti 782.307,05 KM finansiraju Općina Centar Sarajevo i Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša. Implementator projekta je Kantonalno javno komunalno preduzeće "Vodovod i kanalizacija,  a za nadzor projekta zadužen je Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo.

 

Sa okončanjem radova bit će izvršena rekonstrukcija glavnih cjevovoda na lokalitetu Marijin dvora čime će se znatno smanjiti gubici na vodovodnoj mreži.

 

Radnici građevinske firme „ITC“ d.o.o. Zenica izvode radove na rekonstrukciji šetališta „Pješačka zona – Sarajevski ćilim“.

 

Rekonstrukcije šetališta obuhvata dionicu od Ulice Trampina do Ulice Koševo, a idejni projekat budućeg izgleda šetališta uradio je arhitektonski studio „Zec“, arhitekta Amir Vuk Zec. U 2022. godini je Općina Centar obezbijedila sredstva u budžetu u iznosu od 1.500.000,00 KM.

 

Radnici građevinske firme „Sela“ izvode završne radove na izgradnji stepeništa u Ulici Porodice Foht kod objekta Mjesne zajednice „Soukbunar“, koji je planiran budžetom za prethodnu godinu na osnovu prijedloga i zahtjeva građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja. Radove je u cjelosti finansirala Općina Centar u iznosu od 27.228 maraka.

 

U toku su i radovi na izgradnji stepeništa u Ulici Ludviga Kube koje izvode radnici građevinske firme „Sela“. Da podsjetimo, Općina Centar finansirala je radove na rekonstrukciji vodovodne i separatne kanalizacione mreže u iznosu od 112.496 KM. U okviru projekta sanacije vodovodne i kanalizacione mreže duž ove ulice završena je zamjena 150 metara kanalizacionih cijevi.

 

Nakon okončanja rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže pristupilo se sanaciji 150 metara ulice i stepeništa. Sredstva za sanaciju ulice i stepeništa su obezbijeđena u budžetu Općine Centar i to 120.443 KM za sanaciju dijela ulice, te 198.560 KM za sanaciju stepenište. Krak ulice je asfaltiran, a naredne sedmice očekuje se postavljanje kamenih ploča na betonirana gazišta stepeništa.

 

Radovi se izvode i na sanaciji stepeništa u sarajevskoj ulici Borak koje je zbog izuzetno lošeg stanja godinama uzrokovalo velike poteškoće stanovnicima okolnih naselja.

 

Radnici građevinske firme „Sela“ okončali su armirano-betonske radove na izgradnji nove konstrukcije stepeništa u Ulici Borak, a postavljene su i nove kulir ploče, kao oblog po betonskim gazištima. U narednom periodu slijedi ugradnja nove rukohvatne ograde. Općina Centar je finansijer projekta i za realizaciju prve faze izgradnje novog stepeništa je izdvojen iznos od 158.220 KM.

 

Sanaciji stepeništa prethodila je rekonstrukcija vodovodne i kanalizacione mreže na potezu stepeništa. Za rekonstrukciju vodovodne mreže Općina je izdvojila 48.425 KM, dok je za rekonstrukciju separatne kanalizacione mreže izdvojeno 129.640 KM. Realizator i nadzor projekta rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže bilo je kantonalno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

 

Podsjećamo, u toku su i završni radovi na rekonstrukciji separatne kanalizacione mreže na preostalom dijelu Ulice Borak. Sa okončanjem ovih radova nova mreža će biti spojena na novi dio gradskog odvodnog sistema koji je prethodno izgrađen duž stepeništa koje spaja ulice Borak i Terezija. Sa realizacijom ovog projekta stanovnici ovog dijela općine Centar više neće imati problema koje stvaraju otpadne i površinske vode. Finansijer je također Općina Centar u iznosu od 239.100 KM.

 

U ovogodišnjem budžetu Općine Centar, kojeg je Općinsko vijeće Centar usvojilo u iznosu od 70.690.000 KM, za kapitalna ulaganja i kapitalne transfere planirano je 37.174.000 KM što čini 52,59% izdataka budžeta.

25.04.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIRALA RENOVIRANJE SA 66.236 KM
Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala
24.04.2024.
PODIJELJENE MEDALJE I PEHARI ZA PRVA TRI OSVOJENA MJESTA
Završen turnir u fudbalu osnovaca Centra
Više vijesti