CENTAR KULTURE I MLADIH OPĆINE CENTAR

Sutra počinju „Dani iranskog animiranog filma“

Javna ustanova Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo u saradnji Ambasadom Islamske Republike Iran, od 7. do 10. februara 2023. godine, organizovat će “Dane iranskog animiranog filma”.
Sutra počinju „Dani iranskog animiranog filma“

Prvi dan, 7. februar rezervisan je za film “Dječak Delfin”. Delfin Grudva spašava dječaka u valovima koji je preživio pad aviona. Od tada prijatelji, gotovo braća, bezbrižno odrastaju zajedno, uzbuđujući morski život svojim šaljivim trikovima, sve dok jednog dana zla hobotnica ne uništi mir njihovog radosnog malog svijeta. Ona protjera dječaka na zemlju, gdje će morati naučiti živjeti među ljudima i shvatiti tajnu svog porijekla.

U srijedu, 8. februara biti će prikazan animirani film “Povratak”. Film je pripovjedač  historijske priče koja se događa u gradu Nadžranu u Jemenu i datira stotinu godina prije pojave islama. Ovaj animirani film ima dramatičnu, romantičnu i tragičnu priču, a njegova priča je zasnovana na putovanju filmskog heroja po imenu Haran.

Treći dan festivala, 9. februar rezervisan je za prikazivanje iranskog animiranog filma „Lupeto“. 

Posljednji dan festivala biće prikazan animirani film „Mobarak“. Radi se o filmu gdje se starac bavi pripovijedanjem, a njegovo oruđe su lutke likova iz Šahname. Golperi je unuka starog pripovjedača, čiji se život mijenja kada ove lutke ožive.

Filmovi će biti prikazani učenicima osnovnih i srednjih škola “Hasan Kaimija”, “Hasan Kikić”, “Silvije Strahimir Kranjčević”, ”Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak”, ”Vladislav Skarić” i ”Nafija Sarajlić”.

Svi filmovi počinju u 12 sati, a reditelj filmova Mohammad Amin Hamedani “Dječak Delfin” i ”Povratak”, pozdraviće goste i učenike u utorak, 7. februara.