ORGANIZACIONI ODBOR USVOJIO PROTOKOL

Obilježavanje jubilarne 30. godišnjice slavne 105. motorizovane brigade

Slavna 105. motorizovana brigada Armije RBiH, osnovana 18. februara ratne 1993. godine, proslavlja svoj jubilarni 30. rođendan.
Obilježavanje jubilarne 30. godišnjice slavne 105. motorizovane brigade

Tim povodom je danas Organizacioni odbor, kojeg čine predstavnici izvršne i predstavničke vlasti Općine, predstavnici parlamentarnih stranaka koje participiraju u radu Vijeća, Komisije za boračka pitanja, pripadnici boračkih udruženja iz Centra, kao i predstavnici Javne ustanove „Centar kulture i mladih Općine Centar Sarajevo“, održao drugi sastanak, kojeg je vodila dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Marijana Podrug-Arapović. Protokol obilježavanja jubilarne godišnjice brigade usvojen je jednoglasno. Članovi odbora su odlučili da s obzirom na tragična dešavanja protekle sedmice u Turskoj i Siriji, da se obilježavanje godišnjice održi bez muzičkog dijela programa.

U osnovnim školama sa Centra već tradicionalno će biti održan historijski čas o značaju 105. motorizovane brigade u odbrani Sarajeva i BiH. U petak, 17. februara 2023. godine od 9 sati delegacija Općine Centar i boračkih udruženja će položiti cvijeće na šehidsko mezarje Kovači i ostalim spomen-obilježjima, te će učenjem Fatihe te minutom šutnje odati dužnu počast šehidima i poginulim pripadnicima brigade. Istog dana sa početkom u 13 sati u velikoj sali Općine Centar (Mis Irbina 1) biće održana svečana sjednica Općinskog vijeća Centar na kojoj će biti predstavljen ratni put slavne 105. brigade. Ovom prilikom će biti pročitana tri najbolja literarna rada učenika osnovnih škola sa Centra na temu 105. mtbr.

U subotu, 18. februara na platou kod spomen-obilježja Mala kula na Grdonju sa početkom u 12 sati biće održana centralna manifestacija, kojoj će prethoditi defile i primopredaja ratne zastave 105. motorizovane brigade.

Za sve one koji žele prisustvovati centralnoj proslavi na Grdonju i ove godine će biti organiziran besplatan prevoz.

 

Hrabri borci 105. motorizovane brigade učestvovali su u svim bitkama za odbranu Sarajeva od agresije 1992-1995. kao i na mnogim ratištima u Bosni i Hercegovini. Kroz redove brigade prošlo je 7.000 boraca, od kojih je 315 poginulo i 2.000 ranjeno. Kako bi se sačuvala uspomena na herojski put ove brigade i njene borce, odlukom Općinskog vijeća Centar iz 1998. godine 18. februar je utvrđen kao Dan 105. motorizovane brigade i obilježava se svake godine.

11.03.2024.
ZA STIPENDIJE ĆE BITI IZDVOJENO 2.111.900 KM
Dopunjena preliminarna lista stipendista
08.03.2024.
PRIJAVE MOGUĆE DOLASKOM NA TERMIN
Besplatna škola odbojke za osnovce sa Centra
05.03.2024.
BESPLATNE ŠKOLE I KURSEVI U CKM
U toku je upis u školu digitalnih inovacija
Više vijesti