UPOZORENJE

Zbog pogoršanja kvaliteta zraka proglašena epizoda „Upozorenje

Zbog značajnog rasta koncentracija zagađujućih materija u zraku i njihovog štetnog utjecaja na zdravlje ljudi, kao i prognoziranih vremenskih prilika koje pogoduju lošem kvalitetu zraka, danas je u Kantonu Sarajevo proglašena epizoda "Upozorenje", uz primjenu interventnih mjera. Prosječne dnevne koncentracije PM10 čestica u zraku preko 150 µg/m3 zabilježene su na svim mjernim mjestima, osim na Vijećnici gdje je zrak čist.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo, sumpordioksid znatno pogoršava astmu i hronični bronhitis, uzrokuje pogoršanje srčanih oboljenja, a može izazvati i teža oboljenja.  Najosjetljivije kategorije su osobe sa plućnim i srčanim oboljenjima, te starije osobe, djeca i trudnice.

U cilju smanjenja izlaganja stanovništva štetnim materijama, tokom epizode "Upozorenje" zabranjuje se održavanje organizovanih sportskih i kulturnih aktivnosti na otvorenom prostoru. Podsjećamo, također, da se zabranjuje i izvođenje grubih građevinskih radova na otvorenom.

Obaveza je svih postrojenja za proizvodnju toplotne energije snage preko 50kW, koja koriste čvrsta goriva i lož ulja, da smanje temperaturu za minimalno tri stepena. Također se nalaže smanjenje broja radnih sati tehnoloških postrojenja sa Liste pogona i postrojenja, kojima namjena nije proizvodnja toplotne energiju za grijanje, za minimalno 20%.

Zabranjuje se i saobraćaj za teretna motorna vozila čija je najveća dozvoljena masa preko 3,5 tone na glavnom gradskom longitudinalnom pravcu, na potezu od Baščaršije do Nedžarića. Na području općina Stari Grad, Centar, Novi Grad, Novo Sarajevo zabranjuje se kretanje automobila čiji dizel motori imaju normu EURO2 i manju, uz pojačane kontrole inspekcijskih organa i asistenciju organa MUP-a, kao i kretanje teretnih vozila čiji motori imaju normu EURO2 i manju.

 

Nalaže se i primjena tzv. "mokrog postupka" za zimsko održavanje cesta od strane komunalnih i drugih ovlaštenih institucija na svim glavnim gradskim saobraćajnicama, regionalnim i magistralnim cestama, te na najmanje 40 posto najprometnijih lokalnih cesta.

 

Navedene mjere stupile su na snagu Naredbom o proglašenju epizode "Upozorenje" koju je donijelo Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša KS, na prijedlog Stručnog tijela.

 

Iz Ministarstva pozivaju sve obveznike primjene Plana interventnih mjera da promptno djeluju kako bi se trendovi zagađenja smanjili.

 

U uvjetima prekomjerne zagađenosti zraka, posebno treba voditi računa da se ne doprinosi narušavanju kvaliteta zraka neodgovarajućim metodama grijanja stambenih objekata, odnosno da se ne koriste plastika ili drugi otpad, te mokra drva za loženje.

 

Apeluje se na stanovništvo da reducira korištenje motornih vozila, koliko je to moguće, jer je i saobraćaj u urbanom prostoru jedan od glavnih zagađivača zraka.

31.01.2024.
OBAVIJEST ZA RODITELJE
Prvi upisni rok za prvačiće traje do 29. februara
30.01.2024.
UZ FINANSIJSKU PODRŠKU OPĆINE CENTAR
Započinje novi ciklus sportskih projekata u FIS-u
16.01.2024.
JAVNA USTANOVA „CENTAR ZA SPORT I REKREACIJU“
Počela besplatna škola fudbala za učenike
Više vijesti