PROJEKAT FINANSIRALA OPĆINA CENTAR

Postavljena dva solarna stabla u okviru projekta „Ekotopija“

Okončan je projekat „EkoTopija – Održiva zajednica Pionirska dolina“ koji je finansijski podržala Općina Centar u okviru javnog poziva za finansiranje/sufinansiranje projekata iz budžeta Općine za 2022. godinu.

Inicijativa za šumarstvo i okoliš – FEA, kao realizator projekta „Ekotopija“ u proteklom periodu radila je na jačanju svijesti zajednice, kao i na edukaciji građana o važnosti zelene energije i upotrebe obnovljivih izvora energije (u ovom slučaju energije sunca), te na promicanju koncepta zajednica obnovljive energije - ZOE.

Projekat je imao pilot pristup, a njegove ključne aktivnosti podrazumijevale su postavku dva  „solarna stabla“ u širem krugu Pionirske doline i to: naselje Pionirska dolina (tri stambene zgrade na adresi Nahorevska 136) i JU Osnovna škola „Nafija Sarajlić“.

Električna energija koju proizvode solarna stabla od sada je dostupna učenicima škole „Nafija Sarajlić“ i stanovnicima naselja Pionirska dolina za punjenje mobitela, tableta, laptopa i ostalih električnih uređaja, kao i LED rasvjete koja se nalazi u podnožju solarnog stabla. 

-Vjerujemo da će ova solarna stabla biti samo prvi korak doprinosa očuvanju okoliša i promovisanju održivog načina korištenja energije, poručili su realizatori projekta. 

Energetska kriza je pokazala da su neophodni svi dostupni alati kako bi se ostvarile energijske uštede i zeleni evropski klimatski cilj, a to je ukidanje fosilnih goriva. Pretvaranje energetske tranzicije u stvarnost moguće je samo uz aktivno učešće građana i lokalnih zajednica, a sve aktuelniji postaje koncept ZOE kojeg ovaj projekat promiče.

ZOE prvenstveno trebaju pružati ekološke, ekonomske i društvene koristi zajednici, a vođen je principima otvorenog i volonterskog članstva.

28.03.2024.
NASTAVAK 37. I REDOVNA 38. SJEDNICA
Usvojen Regulacioni plan „Podgaj-Tekija“
28.03.2024.
ŽRTVE USTAŠKOG TERORA
Obilježena godišnjica smaknuća 55 antifašista
28.03.2024.
U PREPUNOJ VELIKOJ SALI OPĆINE CENTAR
Održana prva javna rasprava o Nacrtu urbanističkog plana Centar
Više vijesti