ULICA LUDVIGA KUBE

U toku postavljanje kamenih ploča na novom stepeništu

Radnici građevinske firme „Sela“ intenzivirali su radove na postavljanju kamenih ploča na novoizgrađenom stepeništu u Ulici Ludviga Kube.

Realizacija ovog projekta započela je na osnovu prijedloga i zahtjeva građana koji su u više navrata isticali probleme zbog lošeg stanja stepeništa, ali i lošeg stanja vodovodne i kanalizacione mreže.

Stanovnici okolnih stambenih zgrada koje smo zatekli na gradilištu izrazili su zadovoljstvo realizacijom projekta naglasivši da će njihov višegodišnji problem konačno biti riješen.

Da podsjetimo, Općina Centar prije početka izgradnje stepeništa finansirala je radove na rekonstrukciji vodovodne i separatne kanalizacione mreže u iznosu od 112.496 KM. U okviru projekta sanacije vodovodne i kanalizacione mreže duž ove ulice završena je zamjena 150 metara kanalizacionih cijevi. Zemljane radove je izvodila građevinske firma „Bucomerc“ iz Kiseljaka, dok je za montažu kao i nadzor bilo zaduženo KJKP „Vodovod i kanalizacija“.

Nakon okončanja rekonstrukcije vodovodne i kanalizacione mreže pristupilo se sanaciji 150 metara ulice i stepeništa. Sredstva za sanaciju ulice i stepeništa su obezbijeđena u budžetu Općine Centar i to 120.443 KM za sanaciju dijela ulice, te 198.560 KM za sanaciju stepenište.

Kako nam je kazao Mesud Zimić, šef gradilišta, intenzitet radova najviše zavisi od vremenskih uslova koji su nestabilni u ovom periodu godine. 

-Stepenište već poprima finalni izgled. Trenutno se izvode radovi na postavljanju kamenih ploča na betonska gazišta, kao i dio zaštitne rukohvatne ograde. Nakon okončanja radova stanovnici ovog dijela naselja će, uz novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, dobiti potpuno novo, moderno i funkcionalno stepenište, pojasnio je Zimić.