ZAVRŠEN PROJEKAT „ZAJEDNO PROTIV CYBER NASILJA“

Načelnik Mandić prisustvovao promociji rezultata projekta

Jučer su u Osnovnoj školi „Alija Nametak“, predstavnici Centra za razvoj omladinskog aktivizma „CROA“, održali prezentaciju rezultata projekta „Zajedno protiv Cyber nasilja“, a promociji su u ime Općine Centar koja je finansirala projekat prisustvovali načelnik Srđan Mandić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Projekat je trajao od novembra 2022. godine do marta 2023. godine. U toku projekta realizovane su mnogobrojne aktivnosti, a kroz razne edukacije prošlo je ukupno 592 učenika, sedam osnovnih škola sa područja općine Centar i to „Alija Nametak“, „Isak Samokovlija“, „Silvije Strahimir Kranjčević“, „Hasan Kikić“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Safvet-beg Bašagić“ i „Musa Ćazim Ćatić“. Pored djece, kroz sedam edukacija u sklopu projekta, prošlo je i 226 roditelja. Edukacije su se realizovale prema kreiranoj metodologiji i materijalima prilagođenim temi. 

Načelnik Općine Centar kratko se obratio prisutnima.

-Prethodnih godinu dana imali smo sjajne projekte i većina njih je bila vezana upravo za mlade. Jedan od tih projekata je i projekat „Zajedno protiv cyber nasilja“. Od ranije sam znao da postoji potreba za ovim stvarima, a nakon što smo dobili veliki interes škola i roditelja za ovu temu, shvatili smo koliko je zaista ovaj projekat koristan. Vršnjačko nasilje je veliki problem, a naročito kada se isto prenese u cyber prostor. Moramo se na najbolji i najefikasniji način boriti protiv toga. Veliko nam je zadovoljstvo što smo bili dio ovog projekta, a podrška Opštine Centar ni u budućnosti neće izostati jer želimo da naša djeca u ovakvom teškom vremenu u kojem živimo, imaju barem neku elementarnu sigurnost i da ih zaštitimo. Računajte na Opštinu Centar jer mi imamo cilj da nas prepoznate kao Opštinu za mlade, gdje mladi ljudi imaju dobre uslove za život. Sve što možemo, a možemo dosta toga, mi smo tu da učinimo i stojimo vam na raspolaganju, rekao je Mandić.

Ozbiljnost potrebe za prevencijom cyber nasilja prezentirana je javnosti kroz sedam učeničkih akcija i dva video spota koji ukazuju na cyber nasilje i pružaju alate i mehanizme za njegovo sprečavanje.

Jučer su u sklopu svečane promocije, mališani iz hora muzičke radionice „Note“ izveli himnu Općine Centar pod nazivom „Centar u srcu“.

Za nesebični doprinos realizaciji projekta, predstavnici Centra za razvoj omladinskog aktivizma „CROA“, uručili su zahvalnice načelniku Mandiću, kao i ostalim učesnicima u projektu.

Projekat „Zajedno protiv cyber nasilja“ finansijski je podržala Općina Centar u okviru javnog poziva za predaju prijedloga projekata koji su bili finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2022. godini. 

Projekat je također podržalo i Ministarstvo unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo.

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti