ZAVRŠEN PROJEKAT „MOJ KRUG PODRŠKE“

Načelnik Mandić razgovarao sa mališanima

Jučer su u Osnovnoj školi „Hasan Kaimija“ predstavnici Udruženja „Duga“ održali prezentaciju projekta „Moj krug podrške“, a prezentaciji su u ime Općine Centar koja je finansirala projekat prisustvovali načelnik Srđan Mandić i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.

Udruženje „Duga“ je u saradnji sa Općinom Centar, a uz saglasnost Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo, u proteklom periodu realiziralo projekat „Moj krug podrške“ koji odgovara na prepoznate potrebe ranjive kategorije djece u oblasti unapređenja socijalne inkluzije te podrške u razvoju životnih vještina kod djece i mladih iz ranjivih kategorija.

Projekat je trajao od oktobra 2022. godine do marta 2023. godine, a škole koje su aktivno učestvovale u predavanjima i radionicama sa područja ove lokalne zajednice su „Vladislav Skarić“, „Hasan Kaimija“ i „Hasan Kikić“. 

Projektne aktivnosti bile su raznovrsne zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu Udruženja „Duga“, a istim su obuhvaćeni osnovci uzrasta od 11 do 14 godina. Do kraja projekta realizirane su  23 radionice, a ukupno je učestvovalo 136 učenika. 

Jučerašnjoj prezentaciji projekta prisustvovali su i mališani iz Osnovne škole „Hasan Kaimija“, a načelnik Mandić je razgovarao sa njima, saslušao njihova iskustva o preprekama u prihvatanju od strane svojih vršnjaka, te im uputio riječi podrške.

-Mnoga djeca su u nekoj fazi svog odrastanja naišla na neprihvatanje od strane vršnjaka. Svi smo mi na svoj način posebni. Samo trebamo to otkriti i ne smijete se stiditi ničega ako ste dobri. Svima podjednako trebamo pomoći da budu bolji i pružiti im ruku podrške, pogotovo djeci. Najvažnije je da budemo dobri ljudi, a sve drugo se može naučiti. Zato su ovi programi toliko važni. Jako je bitno da pričate o svojim problemima i da se ne bojite reći ih, poručio je Mandić.

Glavni cilj projekta bio je prevenirati pojavu izazovnih oblika ponašanja kod djece iz socijalno ranjivih grupa kroz razvoj socio–emocionalnih kompetencija i životnih vještina koje doprinose unapređenju njihovog mentalnog zdravlja.

Jedna od aktivnosti projekta bila je i izrada online materijala u svrhu unapređenja mentalnog zdravlja djece poslije pandemije - brošura i video koji će biti dostavljeni svim osnovnim školama koje se nalaze na području općine Centar. Djeca su dobila informacije o vršnjačkoj podršci i  razvoju  socio–emocinalnih kompetencija kroz konkretne aktivnosti, kao i primjere konkretnih vježbi koje mogu realizirati samostalno, u vršnjačkoj grupi ili sa roditeljima.

Također, u sklopu projekta kreiran je i video za djecu, pod nazivom “Riječi od kojih rastemo” u cilju razvoja vršnjačke podrške, empatije i nenasilne komunikacije među djecom. Video je dostupan na sljedećem linku: https://www.youtube.com/watch?v=7jE923TLYvI.  

Također, jučer je na kraju prezentacije projekta, načelnik Mandić podijelio mališanima zahvalnice i brošure koje je obezbijedilo Udruženje “Duga”. 

Projekat je finansijski podržala Općina Centar u okviru javnog poziva nevladinim organizacijama, koji su bili finansirani/sufinansirani iz budžeta Općine u 2022. godini.

24.04.2024.
PODIJELJENE MEDALJE I PEHARI ZA PRVA TRI OSVOJENA MJESTA
Završen turnir u fudbalu osnovaca Centra
24.04.2024.
GRANT ZA NAGRAĐIVANJE MLADIH USPJEŠNIH POJEDINACA
Općina Centar raspisala javni poziv za dodjelu sredstava
Više vijesti