Održana 27. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar

Danas je velikoj sali Općine Centar održana 27. redovna sjednica Općinskog vijeća Centar.

Vijećnici su na sjednici utvrdili konačne rang liste za sufinansiranje mjera energetske efikasnosti za individualne i kolektivne stambene objekte. Usvojenim odlukama iz budžeta Općine Centar biće sufinansirano postavljenje termo fasade na deset individualnih i sedam kolektivnih stambenih objekata. 

Vijeće je podržalo i Odluku o utvrđivanju prosječne konačne građevinske cijene m2 korisne stambene površine na području općine Centar Sarajevo u 2022. godini. Većinsku podršku vijećnika je dobila i Odluka o zakupu stanova Općine Centar Sarajevo kojom je omogućeno da fizička lica sa Centra, koja nemaju riješeno stambeno pitanje, dobiju pod zakup stan nad kojim pravo vlasništva ima Općina Centar, kao i pravna lica od značaja za središnju gradsku općinu. Posebne kategorije koje mogu ostvariti ovo pravo su članovi porodica šehida i poginulih boraca Armije i MUP RBiH, RVI populacija, demobilisani borci, nosioci najvećih ratnih priznanja i odlikovanja, civilne žrtve rata sa tjelesnim oštećenjima preko 50 %, samohranim roditeljima odnosno starateljima, licima koja ostvaruju pravo na stalnu socijalnu pomoć, mladim ljudima koji postižu posebne rezultate iz raznih oblasti, raseljenim licima koja zbog nemogućnosti obnove prijeratnog prebivališta nisu do sada ostvarila povrat stanarskog prava ili vlasništva na području općine Centar Sarajevo...

U daljem toku redovne sjednice k znanju je primljena informacija o radu Općinskog vijeća Centar Sarajevo za 2022. godinu, kao i informacija o obrascima periodičnog finansijskog izvještaja za period od 01. januara 2022. godine do 31. decembra 2022. godine. Također je usvojen Pravilnik o vrstama vlastitih javnih prihoda Općine Centar Sarajevo. Općinski vijećnici su također razmatrali inicijativu da se dijelovi ulica Panjina kula, Grdonj, te Hamida Beširevića preimenuju po imenima poginulih branioca-heroja  tokom proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata: Elvis Husaković Eli, Hajrudin Ivazović Beban i Jusuf Hasanović Juka, što je dobilo potrebnu većinu vijećnika. 

Usvojena je i Odluka o stavljanju van snage Odluke o pristupanju izradi  Urbanističkog projekta „Pasaž-Šenoina“- I faza (lokalitet Vranica), kao i zaključak da Kantonalno javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“ bude oslobođeno plaćanja naknade za prokope tokom rekonstrukcije cjevovoda u okviru velikog kapitalnog projekta koji će biti realizovan odobrenim sredstvima Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). 

Također je Općinsko vijeće danas usvojilo i Odluku o izmjenama i dopunama Oduke o finansiranju političkih stranaka, koalicija političkih stranaka, nezavisnih vijećnika i klubova samostalnih vijećnika zastupljenih u Općinskom vijeću Centar. Općinski vijećnici su također na sjednici usvojili godišnje izvještaje o radu za prošlu godinu Drugostepenog organa za žalbe, Zdravstvenog savjeta Općine Centar za period juli-decembar 2022., kao i 16 komisija Općinskog vijeća Centar i godišnje izvještaje o radu savjeta 19 mjesnih zajednica Općine Centar. Prijedlog javnog poziva i kriterija za predlaganje kandidata za dodjelu priznanja Općine Centar u 2023. godinu je također dobio podršku vijećnika. Na ovoj sjednici Vijeća Melisa Lekić je razriješena kao članica Komisije za mlade, umjesto koje je imenovan Eldar Ridžal, dok je Meliha Fehratović imenovana za zamjenicu predsjednice Komisije za saradnju sa nevladinim organizacijama.