OPĆINA CENTAR KAO PRIMJER DOBRIH PRAKSI

Uspostavljanje rodne ravnopravnosti i osnaživanje žena

Regionalna menadžerica Agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena - UN Women za rodno odgovorno budžetiranje Ermire Lubani je zajedno sa svojim saradnicima iz ureda u BiH posjetila Općinu Centar gdje ih je ugostio načelnik Srđan Mandić.

Naime, Općina Centar je prepoznata kao lokalna zajednica koja bilježi sjajne rezultate na polju uključivanja principa rodne ravnopravnosti na lokalnom nivou, o čemu je na sastanku i razgovarano. 

 

UN Women program „Transformativno finansiranje za rodnu ravnopravnost – prema transparentnijem, inkluzivnijem i odgovornijem upravljanju na Zapadnom Balkanu“ (2020.-2024.) se provodi u zemljama Zapadnog Balkana među kojima je i Bosna i Hercegovina. 

 

-Općina Centar je specifična jedinica lokalne samouprave. Struktura zaposlenih je takva da su u najvećem procentu uposlenice žene koje su svojim radom i zalaganjem uspjele dokazati da su potpuno ravnopravne. Žene u Općini Centar u značajnoj mjeri učestvuju u kreiranju i sprovođenju ključnih politika. Kroz naše planove i budžete nastojimo osnaživati njihovu poziciju. Jako nam je bitna saradnja sa svim UN agencijama, jer nam je potrebna vaša stručna  pomoć sa iskustvom iz drugih evropskih i svjetskih zemalja, kazao je Mandić te upoznao goste da je Gender akcioni plan Općine Centar prošao fazu nacrta i javne rasprave.

 

-Nacrt Gender akcionog plana Općine Centar Sarajevo za period od 2023. do 2027. godine dobio je pozitivno mišljenje Gender centra FBiH i Komisije Općinskog vijeća Centar za ravnopravnost polova, a očekujemo da se dokumenta u formi Prijedloga u skorije vrijeme uputi Općinskom vijeću na usvajanje, dodao je Mandić.

 

Sutra je u zgradi Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini planirano zajedničko potpisivanje Memoranduma o razumijevanju između UN Women i 12 opština i gradova u BiH koje učestvuju u regionalnom projektu rodno odgovornog budžetiranja.