MINISTAR KULTURE I SPORTA KS PREDSTAVIO PLANIRANE PROJEKTE

Izgradnja nacionalnog stadiona prioritet

Jučer su načelnik Općine Centar Srđan Mandić i ministar kulture i sporta Kantona Sarajevo Kenan Magoda, održali sastanak u prostorijama ove lokalne zajednice. Jučerašnja posjeta Općini Centar je prva u nizu planiranih posjeta ministra Magode lokalnim zajednicama, a uoči izrade plana kapitalnih investicija u oblastima kulture i sporta. Kako je istakao ministar Magoda, cilj mu je dobiti konkretne informacije o realizaciji projekata koji su toku, kao i planovima i prijedlozima općina, te razmotriti buduću saradnju u njihovoj realizaciji.

Zajednički stav načelnika Mandića i ministra Magode je da Bosna i Hercegovina i Sarajevo moraju imati nacionalni stadion. Opredjeljenje Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo je da za taj projekt potencijalno bude odabran lokalitet stadiona „Asim Ferhatović Hase“, kao simbol grada Sarajeva.

Načelnik Mandić je ovom prilikom, izvijestio ministra Magodu i o utrošku sredstava koje je obezbijedila Vlada KS za izgradnju Evropske kuće kulture, koja se nalazi na lokaciji Park Kemala Montena, nekadašnja Austrijska kuća.

Također, načelnik Mandić je naglasio da će Općina Centar intenzivirati aktivnosti vezane za ustupanje objekta na korištenje Vladi KS, koji se nalazi u Centru, radi uspostave Muzeja holokausta. Objekat, tačnije zgrada se nalazi na Mejtašu, „Il kal di la Bilava“ (Hram na Bjelavama), koja je nacionalizirana početkom sedamdesetih godina prošlog stoljeća. 

Tokom sastanka razgovarano je i o projektu rekonstrukcije Javne ustanove „Centar za sport i rekreaciju“, odnosno kultnog objekta „FIS“, koji je također prioritet i za Kanton i Općinu.

- Bliži se i ljeto, te Vlada KS i Ministarstvo namjeravaju u saradnji sa Općinom Centar, nastaviti i realizaciju projekta „Festival u centru“ koji je pokazao svoj puni značaj u posljednje dvije godine, kao i projekta „Kultura na ulice“, u saradnji sa institucijama kulture. Cilj nam je sadržaje ove vrste podići na jedan viši nivo, naveo je ministar Magoda.

Jučerašnjem sastanku prisustvovala je i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport, Lejla Dizdarević.

25.04.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIRALA RENOVIRANJE SA 66.236 KM
Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala
24.04.2024.
PODIJELJENE MEDALJE I PEHARI ZA PRVA TRI OSVOJENA MJESTA
Završen turnir u fudbalu osnovaca Centra
Više vijesti