FINANSIRANJE ČLANARINA MLADIMA I OSOBAMA 65+

Načelnik Mandić potpisao dva ugovora sa direktoricom Lendo

Danas je u prostorijama Općine Centar, načelnik Srđan Mandić potpisao dva ugovora sa direktoricom JU „Biblioteka Sarajeva“ Merimom Lendo, na osnovu kojih se iz budžeta ove lokalne zajednice izdvajaju finansijska sredstva u svrhu finansiranja članarina u iznosu od 10.000 maraka za mlade i 5.000 maraka za osobe treće životne dobi.

Općina Centar kontinuirano provodi ovaj projekat koji je pokrenut s ciljem povećanja broja čitalaca među mladima sa područja središnje gradske općine, kao i da na ovaj način  građanima treće životne dobi omogući besplatno članstvo u Javnoj ustanovi Biblioteka Sarajeva kako bi što kvalitetnije provodili svoje slobodno vrijeme.

Načelnik Mandić naglasio je da pomenuti projekat ima izuzetan značaj za Općinu Centar.

- Opština Centar realizuje brojne projekte, ali ovaj ima izuzetan značaj jer na ovaj način održavamo kulturu čitanja knjiga, naročito kod mladih. Također, svi naši sugrađani starosne dobi preko 65 godina sa područja opštine Centar imaju mogućnost da se besplatno učlane u neko od odjeljenja Javne ustanove Biblioteka Sarajeva. Ovo je nastavak uspješne saradnje sa Javnom ustanovom, a Opština Centar će idalje nastaviti da podržava rad biblioteke, istakao je načelnik Mandić. 

Zahvaljujući ovom projektu povećan je broj članova u 16 bibliotečkih pozajmnih odjeljenja Javne ustanove „Biblioteka Sarajeva“.

Direktorica Lendo se zahvalila na kontinuiranoj podršci Općine Centar, kao i Općinskog vijeća što su podržali realizaciju ovog projekta za dobrobit građana.

- Ovaj projekat je veoma važan kako za mlade sa područja ove lokalne zajednice, tako i za naše sugrađane treće životne dobi, a interesovanje za isto je izuzetno veliko. Općina Centar je prva započela ovakvu praksu, koju su kasnije usvojile i druge gradske općine. Zainteresirani sugrađni mogu izvršiti upis na svim pozajmnim odjeljenjima, od ukupno 16 odjeljenja koja su disperzirana na području kantona Sarajevo i koristiti svu dostupnu građu, a Javna ustanova Biblioteka Sarajevo na području općine Centar ima četiri odjeljenja. Još jednom se iskreno zahvaljujemo na saradnji i podršci Općine Centar, na čelu sa načelnikom Mandićem, kao i Općinskom vijeću, naglasila je  direktorica Lendo.

Sistem učlanjenja ili obnove članstva je veoma jednostavan. Uz predočenje lične karte ili CIPS-ove prijavnice kao dokaza mjesta stanovanja i starosne dobi od 15 do 35 godina, ovaj proces se može završiti u bilo kojem odjeljenju JU „Biblioteka Sarajeva“. Korisnici ove biblioteke imaju na raspolaganju bibliotečki fond sa više od 260.000 knjiga. 

Također, kada govorimo o licima treće životne dobi, prilikom upisa korisnici su dužni dati na uvid CIPS-ovu prijavnicu. Iz Biblioteke Sarajeva pozivaju sve zainteresovane građane da se prijave i učlane besplatno u biblioteku.

Današnjem potpisivanju ugovora prisustvovala je i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević. 

25.04.2024.
ODRŽANA 39. REDOVNA SJEDNICA OPĆINSKOG VIJEĆA CENTAR
Usvojene izmjene Odluke o izvršavanju Budžeta Općine Centar za 2024.
25.04.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIRALA RENOVIRANJE SA 66.236 KM
Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala
Više vijesti