NAČELNIK MANDIĆ I DIREKTORICA ŠEHABOVIĆ ODRŽALI SASTANAK

Finansijska podrška Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti BiH

Jučer su u prostorijama Općine Centar Sarajevo načelnik Srđan Mandić i direktorica Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine Šejla Šehabović potpisali ugovor kojim se iz budžeta ove lokalne zajednice izdvaja 5.000 maraka za potrebe Muzeja.

Muzej književnosti i pozorišne umjetnosti BiH obratio se Općini Centar sa zahtjevom da se finansijski podrži digitalizacija zbirke „Kalmi Baruh“ i štampanje publikacije iz edicije „Dokumentarna građa: zbirka Kalmi Baruh“, u kojoj će biti obuhvaćeni svi eksponati koje posjeduje Muzej. 

Prilikom potpisivanja ugovora načelnik Mandić je naglasio da Općina Centar snažno podržava kulturne ustanove i kulturne manifestacije, te da će takva praksa biti nastavljena i u budućnosti.

Direktorica Šehabović se iskreno zahvalila Općini Centar na finansijskoj podršci i naglasila da se raduje zajedničkoj saradnji.

Priča Muzeja književnosti i pozorišne umjetnosti Bosne i Hercegovine počinje davne 1961. godine. Tada je, pod nazivom „Muzej književnosti Bosne i Hercegovine“ osnovana institucija koja je 1977. dobila današnje ime. Procjena je da Muzej danas posjeduje 67 književnih i 30 pozorišnih zbirki koje broje više od dvadeset hiljada eksponata. Muzej prati život i rad bosanskohercegovačkih autora i autorica svih nacionalnosti i konfesija i svjedoči o životu raznovrsnom i zanimljivom, punom strašnih i teških udaraca, ali i o velikoj produkciji kakva se rijetko viđa. 

Načelnik Mandić i direktorica Šehabović  razgovarali su i o mogućnostima zajedničkog institucionalnog apliciranja na projekte koje finansira Evropska unija.

Sastanku i potpisivanju ugovora prisustvovala je i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.