POTPISANI UGOVORI ZA MERHAMET I CARITAS

Finansijska podrška radu javnih kuhinja

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić je danas zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasminom Fazlić obišao Javnu kuhinju „Imaret“ i Caritasovu pučku kuhinju „Jelo na kotačima“.

Ovom prilikom je načelnik Mandić zajedno sa upraviteljima dvije javne kuhinje potpisao protokole o realizaciji transfera finansijske pomoći neprofitnim/karitativnim organizacijama za rad javnih kuhinja. 

 

Načelnik Mandić je naglasio da Općina Centar pruža podršku i posvećuje veliku pažnju udruženjima i organizacijama koje se bave humanitarnim aktivnostima i akcijama.

 

-Vjerujem da će ova sredstva biti od koristi najugroženijim. Ovaj oblik podrške radu humanitarnih organizacija neophodan je, jer su nažalost sve učestaliji zahtjevi za pomoć socijalno ugroženim kategorijama stanovništva. Općina Centar nastoji da što više pomaže ugroženim stanovnicima, istakao je načelnik Mandić.

 

U ime Humanitarne organizacije „Merhamet“ – Regionalni odbor Sarajevo, koja upravlja Javnom kuhinjom „Imaret“, direktor Munib Bujak se zahvalio na ovoj i dosadašnjoj pomoći Općine Centar. 

 

–Naše dobrotvorno društvo ove godine obilježava 110 godina rada i postojanja, a trenutno imamo 753 korisnika. Za nas su najveći prioritet nove veće prostorije za smještaj kuhinje, jer je prostor u Švrakinom selu postao pretijesan. Osim na ovom punktu također dijelimo hranu na još četiri punkta u Kantonu Sarajevu: Ilidža, Briješće, Hrasnica i Rakovica, objasnio je Bujak i uručio načelniku Mandiću zahvalnicu za dosadašnju podršku u radu  Humanitarne organizacije „Merhamet“.

 

U ime Caritasove pučke kuhinje „Jelo na kotačima“ protokol je danas sa načelnikom Mandićem potpisao ravnatelj Mirko Šimić. 

 

-Naša kuhinja radi po HACCP sistemu što zahtijeva ispunjavanje posebno strogih standarda pripreme i distribucije hrane za naše korisnike. Pored podjele hrane u našoj kuhinji također imamo poseban projekat „Jelo na kotačima“ gdje distribuiramo obroke našim korisnicima na četiri punkta u Sarajevu u posebnim posudama. Tokom protekle godine na mjesečnoj razini pripravljeno je 2.640 toplih obroka, te 840 suhih obroka za najmanje 120 naših korisnika. Također pravimo i obiteljske pakete sa osnovnim životnim namirnicama za 110 obitelji. Nama je sada najveći prioritet obnova električnih uređaja u kuhinji za pripremu hrane, objasnila je  Araranković, voditeljica projekta „Jelo na kotačima“. 

 

Današnjim potpisivanjem protokola za potrebe rada Javne kuhinje „Imaret“ iz ovogodišnjeg općinskog budžeta biće izdvojeno 8.000 KM, dok je za Caritasovu pučku  kuhinju „Jelo na kotačima“ obezbijeđen iznos od 5.000 KM.

 

 U budžetu Općine Centar Sarajevo za transfer karitativnim organizacijama za rad kuhinja izdvojeno je 40.000 KM.

18.04.2024.
MOLBA GRAĐANA ZA RJEŠAVANJE PROBLEMA PARKING MJESTA
Načelnik Mandić obišao područje MZ „Park-Višnjik“
18.04.2024.
DANI OPĆINE CENTAR OD 2. DO. 9. MAJA
Obilježavanje najznačajnijeg datuma u novijoj historiji Općine Centar
18.04.2024.
ZA SUFINANSIRANJE TROŠKOVA EKSKURZIJE IZDVOJENO 15.000 KM
Zatvoren javni poziv za dodjelu sredstava
Više vijesti