PROJEKAT „URBANA POLJOPRIVREDA“

Novi zasadi u ekološkom vrtu škole „Hasan Kaimija“

Danas je načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević i pomoćnicom načelnika za privredu i poslovne prostore Neirom Mlinarević posjetio Osnovnu školu „Hasan Kaimija“ kako bi ozvaničili početak projekta „Urbana poljoprivreda“.

Projekat „Urbana poljoprivreda“ ima za cilj da učenicima pet osnovnih škola prezentira značenje eko vrta u teoriji, način proizvodnje voća i povrća po principima ekološke poljoprivrede u urbanim sredinama, promovisanje zdravih zdravstvenih navika, podizanje svijesti o važnosti zaštite okoliša, proizvodnje zdravstveno ispravne hrane, te socijalizaciju djece kroz osiguranje hrane za socijalno ugrožene. 

Načelnik Mandić, profesorice Poljoprivredno-prehrambenog fakulteta i mališani sadili su danas cvijeće, začinsko bilje, voće i povrće oko plastenika kao i u samom plasteniku koji je postavljen u dvorištu škole.

Da podsjetimo, iz budžeta Općine Centar izdvojeno je 45.000 KM Poljoprivredno-prehrambenom fakultetu za implementaciju projekta „Urbana poljoprivreda“ u pet osnovnih škola na području općine Centar i to „Hasan Kaimija“, „Mehmed-beg Kapetanović Ljubušak“, „Nafija Sarajlić“, „Alija Nametak“ i „Šip“. 

-Ove godine smo pokrenuli projekat „Urbana poljoprivreda“ u saradnji sa „Poljoprivredno-prehrambenim fakultetom“, a ovo je ujedno i prvi projekat u Kantonu Sarajevo ovakvog tipa. U projekat je uključeno pet osnovnih škola u čije dvorište postavljamo plastenike gdje će biti zasađeno voće, povrće, začinsko bilje i cvijeće. Glavni cilj ovog projekta je da se naši najmlađi upoznaju sa važnošću čuvanja naše okoline, te da se dvorišta mogu koristiti ne samo za igru, već i za uzgoj hrane. Urbana poljoprivreda je dokaz da se može i u malim gradskim sredinama proizvoditi određena količina hrane, iako je ovaj projekat više edukativnog karaktera te poticaj da se djeca na ovaj način zbližavaju i uče. Na ovaj projekat smo neizmijerno ponosni. Kada vidimo koliko su djeca zainteresovana sigurni smo da smo ostvarili naš cilj, rekao je načelnik Mandić. 

Učenica osmog razreda, Arduana Smailbegović ovom prilikom istakla je koliko je sretna što je ovaj projekat pokrenut.

-Nama učenicima je veoma drago što smo u sklopu projekta „Urbana poljoprivreda“ dobili plastenik koji će nam pomoći u realizaciji naše misije savjetovanja drugih o ekologiji. Mi u školi se trudimo da svakog dana učinimo jedno dobro djelo za planetu i zbog toga nam je ovaj projekat od izrazitog značaja. Smatramo da na ovaj način možemo smanjiti kupovinu prskanog voća i povrća, a moja poruka je da ako činimo dobro planeti, ona će nam duplo vratiti. Posebno smo sretni što pored praktične nastave možemo učiti o plasteniku koji smo dobili, te tu možemo saditi raznovrsno voće i povrće i na kraju to donirati onima koji su u stanju potrebe, rekla je Smailbegović.

Direktorica Osnovne škole „Hasan Kaimija“ Amra Đip zahvalila se Općini Centar na višegodišnjoj podršci.

U plastenicima koji će biti postavljeni u dvorištima škola, djeca će saditi sadnice paradajza, paprika, jagoda, ljekovitog i začinskog bilja, ali i cvijeća.

25.04.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIRALA RENOVIRANJE SA 66.236 KM
Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala
24.04.2024.
PODIJELJENE MEDALJE I PEHARI ZA PRVA TRI OSVOJENA MJESTA
Završen turnir u fudbalu osnovaca Centra
Više vijesti