OPĆINA CENTAR OBEZBIJEDILA 10.000 KM

Finansijska podrška projektu Kamp za mlade „Vikend bez interneta“

Danas je u Općini Centar upriličeno potpisivanje protokola o realizaciji projekta Kamp za mlade „Vikend bez interneta“.

Općinski načelnik Srđan Mandić, koji je potpisao protokol u ime Općine Centar, je podržao inicijativu za organizaciju jednog ovakvog kampa namijenjenog srednjoškolcima. 

U budžetu Općine Centar, za trodnevni boravak 19 srednjoškolaca iz Centra u prirodi u Planinarskom domu „Brezovača“ na Igmanu, obezbijeđen je iznos od 10.000 KM. Projekat će realizovati uprava Kantonalne javne ustanove „Porodično savjetovalište“ u čije ime je ugovor potpisao direktor Osman Šaljo. 

-Naša lokalna zajednica je i ranije prepoznavala dobar rad i kvalitetne projekte Porodičnog savjetovališta. Pored ovih sredstava u ovoj godini za podršku u radu kantonalnoj ustanovi izdvojili smo 5.000 KM. Samo zajedničkim snagama možemo realizovati kvalitetne projekte namijenjene našim sugrađanima posebno mladoj populaciji, izjavio je Mandić nakon potpisivanja protokola. 

 

O samom projektu koji obuhvata učenike drugog razreda srednjih škola sa Centra govorio je direktor Škaljo. 

 

–Općina Centar je naš pouzdan partner i kao i do sada na vrijeme su reagovali da podrže ovakav projekat. Učenici su tokom dana otišli na Igman i boravit će gore do kraja vikenda. Ideja ovog kampa je da djeca ostave svoje telefone cijeli vikend i da ih u tome provedemo kroz zajedničke radionice učeći ih međusobnoj komunikaciji bez digitalnih pomagala. Pozitivan pokazatelj našeg uspješnog rada je da kada djeca dobiju svoje mobitele na korištenje, samo se jave svojim porodicama, ne provodeći duže vrijeme na telefonima. Svjesni smo da današnje generacije ne možemo odgajati bez interneta i digitalizacije, posebno jer imamo i online nastavu, ali želimo da ih naučimo da to korištenje svedu na najmanju moguću mjeru u prave svrhe. Na radionicama ćemo djeci održati potrebne časove iz pedagogije-doživljaja, komunikacije, rješavanje konflikata, kako se rješavati ovisnosti od digitalnih medija. Na ovaj način također želimo da preveniramo i vršnjačko nasilje. Za djecu smo također obezbijedili svu potrebnu opremu za boravak u prirodi, objasnio je Šaljo. 

 

Potpisivanju protokola u ime Općine Centar također je prisustvovala Jasmina Fazlić, pomoćnica načelnika za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu. 

19.04.2024.
OPĆINA CENTAR I KANTON SARAJEVO OBEZBIJEDILI MILION KM
Izmještanje dijela kanalizacione mreže na Šipu za Prvu transverzalu
19.04.2024.
URBACT PROJEKAT „C4TALENT“
Održan sastanak u cilju kreiranja lokalnog akcionog plana
19.04.2024.
POKRENUTA NOVA PROCEDURA JAVNE NABAVKE
Proširenje sistema video nadzora na području MZ „Crni vrh-Gorica“
Više vijesti