KAMP ZA MLADE „VIKEND BEZ INTERNETA“

Načelnik Mandić mladima uručio certifikate za učešće u kampu

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić jučer je zajedno sa pomoćnicom za boračko-invalidsku i socijalnu zaštitu Jasminom Fazlić posjetio Planinarski dom „Brezovača“ na Igmanu u kojem je tokom vikenda realiziran projekat Kamp za mlade „Vikend bez interneta“.

Da podsjetimo, prošle sedmice je načelnik Mandić sa direktorom Kantonalne javne ustanove „Porodično savjetovalište“ Osmanom Šaljom potpisao protokol na osnovu kojeg je iz budžeta Općine izdvojeno 10.000 maraka za realizaciju projekta Kamp za mlade „Vikend bez interneta“ u okviru kojeg srednjoškolci Centra tri dana borave u Planinarskom domu „Brezovača“ na Igmanu. 

Srednjoškolci su na Igmanu boravili od petka do nedjelje, a načelnik Mandić jučer im je uručio certifikate za učešće u kampu „Vikend bez interneta“ koji je realizirala Kantonalna javna ustanova „Porodično savjetovalište“.

-Želim čestitati upravi Kantonalne javne ustanove „Porodično savjetovalište“ na realizaciji ovog programa, a raduje me da smo bili u prilici da finansijski podržimo projekat. Opština Centar zaista čini ogromne napore kako bi bila prepoznata kao opština za mlade i kako bi našim mladima stvorila pretpostavke za bolji život. U svemu treba naći pravu mjeru pa tako i u korištenju mobilnih telefona i interneta, a upravo je cilj ovog kampa bio da mladima to i pokaže. Za našu djecu se moramo i želimo boriti. Postoje stručni ljudi koji znaju kako, a mi moramo biti tu da ih podržimo, poručio je načelnik Mandić.

Cilj organiziranja ovog kampa bio je da učenici unaprijede svoje socijalne vještine u svrhu prevencije ovisničkog ponašanja, i promocije zdravih stilova življenja.

-Ja bih prije svega iskoristio priliku da se zahvalim Općini Centar i načelniku Srđanu Mandiću na podršci. Zaista su reagovali brzo kako bismo uspjeli realizirati ovu aktivnost do kraja školske godine. Zahvaljujući sredstvima koja smo dobili od Općine Centar ovakav kamp ćemo organizirati i početkom naredne školske godine. Svjesni smo da današnje generacije ne možemo odgajati bez interneta i digitalizacije, ali želimo da ih naučimo da to korištenje svedu na najmanju moguću mjeru u prave svrhe, objasnio je Šaljo.

Za vrijeme trajanja kampa mladi su imali priliku da kroz interaktivne radionice unaprijede svoje komunikacijske vještine i vještine rješavanja konflikta, razvijaju timski duh, zajedništvo i saradnju, povećaju vlastito samopoštovanje, upoznaju se sa rizičnim faktorima koji vode u ovisnost o internetu, ali i druga ovisnička ponašanja, te se upoznaju sa mogućnostima aktivnog provođenja slobodnog vremena.

Jedna od učesnica kampa bila je i Lemana Šekanović, učenica Srednje medicinske škole Jezero. 

-Kada smo tek došli zaista je bila zastrašujuća pomisao da ćemo biti bez mobilnih telefona i interneta. To su nove stvari sa kojima se nismo susretali. Bez mobilnih telefona imali smo više vremena da se međusobno upoznamo budući da se srećemo prvi put. Igrali smo društvene igre, učestvovali u različitim radionicama, bilo je zaista zanimljivo, kazala je Šekanović. 

-Na kamp sam se vrlo rado odazvao, jer prije svega nalazimo se u prirodi i na svježem zraku. Ovo je za mene nezaboravno iskustvo koje bih poželio svakome. Vrijeme nam je bilo upotpunjeno raznim aktivnostima u kojima smo uživali. Ovo nam je pokazalo da se vrlo kvalitetno može provoditi vrijeme i bez mobilnih telefona i interenta, kazao je Ahmed Džafo, učenik Srednje škole za saobraćaj i komunikacije. 

25.04.2024.
OPĆINA CENTAR FINANSIRALA RENOVIRANJE SA 66.236 KM
Počela rekonstrukcija Otvorene scene Obala
24.04.2024.
PODIJELJENE MEDALJE I PEHARI ZA PRVA TRI OSVOJENA MJESTA
Završen turnir u fudbalu osnovaca Centra
Više vijesti