ULICA HIMZE POLOVINE

Počeli radovi na sanaciji još jednog stepeništa i pristupne staze

Započela je realizacija još jednog projekta na području općine Centar u okviru investiciono-tehničkog održavanja komunalne infrastrukture.

Riječ je o sanaciji pristupne staze i stepeništa u Ulici Himze Polovine 16, koji je planiran budžetom za ovu godinu na osnovu prijedloga i zahtjeva građana za poboljšanje infrastrukture unutar njihovih naselja.

Projekat u cjelosti finansira Općina Centar koja je za ovu namjenu u budžetu obezbijedila 42.781 KM. 

Kako je predviđeno predmjerom i predračunom radova prvobitno se uklanjaju betonske ploče sa starom podlogom umjesto koje će biti postavljena nova. Nakon toga pristupit će se betoniranju novih staza i stepeništa te postavljenu novih kulir ploče, što predstavlja najadekvatnije rješenje za naše vremenske prilike. Planirano je čišćenje i gletovanje betonskih zidova, kao i fugovanje kamenog zida.

U razgovoru sa građanima okolnih stambenih zgrada saznali smo da će im sanirano stepenište mnogo značiti sa estetskog, ali prvenstveno praktičnog i sigurnosnog aspekta.

Radove izvodi građevinska firma „Sela“ koja je nakon provedene tenderske procedure odabrana kao najpovoljniji izvođač radova. Da podsjetimo, Općina Centar je u prošloj godini sanirala pristupnu stazu i stepenište koji se nalaze odmah pored, od broja 18 do broja 20, za šta je iz budžeta izdvojeno 24.000 KM.

Rebalansom budžeta Općine Centar za ovu godinu za projekte rekonstrukcije, sanacije i izgradnje stepeništa, platoa, pristupnih i pješačkih staza i rukohvatnih zaštitnih ograda obezbijeđen je iznos od 2.360.000 KM.