NAKON ZAVRŠENOG JAVNOG POZIVA

Potpisani ugovori sa 12 mladih za pokretanje kreativnog ili ICT biznisa

Danas je u Općini Centar upriličeno potpisivanje ugovora sa 12 mladih privrednika kojima su odobrena finansijska sredstva za pokretanje kreativnog ili ICT biznisa. Sa dobitnicima sredstava ugovore je u ime Općine Centar potpisao načelnik Srđan Mandić.

Odabrane projekte su mladi poduzetnici prijavili na drugi javni poziv koji je objavilo Lokalno partnerstvo za zapošljavanje Centar i Novo Sarajevo u okviru projekta „LEADER: aktivacija lokalne ekonomije – razvoj kroz oporavak poduzetništva“. 

 

Za odobrene projekte izdvojeno je u pojedinačnim iznosima po 8.750 KM, odnosno ukupno 105.000 KM.  

 

-Drago mi je da smo danas potpisali ugovore za pokretanje biznisa prilagođenih modernim digitalnim vremenima u kombinaciji sa tradicionalnim radinostima. Važno je stimulisati privatni sektor, a pogotovo mladima davati podršku. Veoma sam ponosan i sretan što sam više puta do sada bio u mogućnosti  pomoći u razvijanju novih poslovnih ideja. Ovo će definitivno biti početak naše saradnje koja će siguran sam biti plodonosna. Nama je stalo da vidimo da vaši biznisi zažive i rastu do svoje samostalnosti. Smatram da ulažemo u dobre stvari posebno kada se radi o mladima. Naša je dužnost da dajemo podršku privatnom sektoru koji je nosilac ekonomskog razvoja, kazao je načelnik Mandić. 

 

Jedan od dobitnika sredstava, između ostalih, je i Hajrudin Šišić koji će u narednom periodu osnovati video-produkcijsku firmu „Harry Cooper“. -Grant koji sam dobio će biti od velike koristi i pomoći pri samom osnivanju firme ali svakako i u nabavci potrebne opreme. Koristim priliku da se zahvalim Općini Centar i donatorima, poručio je Šišić. 

 

Amar Popara osnivač je turističke agencije „Bosnian Experience“, a kako je naveo, sredstva koja je dobio će iskoristiti za nabavku opreme za obavljanje djelatnosti u cilju poboljšanja turističke ponude u Bosni i Hercegovini, ali i u Sarajevu. -Bilo bi dobro kada bi i drugi imali sluha kao Općina Centar i načelnik Srđan Mandić. Neizmjerno sam zahvalan, istakao je Popara.

 

O samom projektu je govorio Haris Vlajčić, šef Odsjeka za lokalno-ekonomki razvoj.

-Osim finansijske potpore također su učesnici kroz ovaj program dobili i stručnu podršku u jačanju svojih vještina u poduzetništvu i poslovnom planiranju, izradi biznis planova, te su poduzetnički poduhvati koji su ocjenjeni kao najbolji i finansijski podržani bespovratnim sredstvima i mentorskim programom u prvoj godini poslovanja, objasnio je Vlajčić.

 

U okviru navedenog projekta na osnovu prvog javnog poziva dodijeljeno je 6 grantova u ukupnom iznosu od 52.500 KM. Ukupan broj prijava na pomenuta dva poziva bio je 164 prijave.

 

Projekat „LEADER: aktivacija lokalne ekonomije – razvoj kroz oporavak poduzetništva“ se realizuje u okviru projekta EU4BusinessRecovery koji finansiraju Evropska unija i Savezna Republika Njemačka, a zajednički realizuju Međunarodna organizacija rada (MOR), Društvo za međunarodnu saradnju (GIZ) i Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP). Projektom LEADER nastoji se unaprijediti nivo poduzetničkog angažmana u Kantonu Sarajevo, sa posebnim fokusom na visoko profitne biznise u oblastima ICT i kreativnih industrija.

 

Današnjem potpisivanju ugovora u ime Udruženja trenera CEFE kao partnera projekta prisustvovala je Božana Puljić.