OPĆINA SUFINANSIRALA IZGRADNJU ZELENOG KROVA

Prvi krovni vrt u Sarajevu na objektu škole „Hasan Kikić“

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić prisustvovao je danas otvaranju prvog multifunkcionalnog krovnog vrta u Sarajevu na objektu Osnovne škole „Hasan Kikić“.

Činom otvaranja krovnog vrta obilježen je uspješan završetak projekta „Zeleni krovovi Sarajeva“, a načelnik Srđan Mandić i rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera simbolično su zasadili dva stabla. 

Projekat je implementiran uz podršku Općine Centar, UNDP Challenge fonda i UNDP-a u Bosni i Hercegovini, a u partnerstvu između češke organizacije Empress, lokalnog udruženja FEA – Inicijativa za šumarstvo i okoliš i UNDP Accelerator Laba u Bosni i Hercegovini. Projekat je finansiran kroz Challange Fond sa finansijskom pomoći Ministarstva vanjskih poslova Češke Republike. Općina Centar sufinansirala je izgradnju ravnog krova na objektu OŠ „Hasan Kikić“ u iznosu od 10.254 maraka.

Načelnik Mandić istakao je opredjeljenje Opštine Centar da ulaže značajna finansijska sredstva za unapređenje odgojno-obrazovnog procesa i poboljšanje uslova rada i boravka u obrazovnim ustanovama. 

-Dugujemo ogromnu zahvalnost svim donatorima koji su bili uključeni u realizaciju ovog projekta. Želimo našoj djeci omogućiti što kvalitetnije uslove za odgoj i obrazovanje, a ovo je primjer kako se zajedničkim angažmanom može postići mnogo. Raduje me da smo bili u prilici finansijski podržati izgradnju prvog multifunkcionalnog krovnog vrta u Sarajevu na objektu osnovne škole koja se nalazi na području opštine Centar. Siguran sam da će učenici i nastavno osoblje ove škole mnogo kvalitetnog vremena provesti u ovoj zelenoj oazi. Iskreno se nadam da će ovaj današnji primjer poslužiti i drugima i da ćemo uskoro svjedočiti izgradnji još ovakvih krovnih vrtova u Sarajevu. Posvećeni smo zaštiti okoliša, a uspostavljanem novih zelenih površina doprinosimo pročišćavanju zraka i ublažavanju štetnih posljedica zagađenja, poručio je Mandić.

Rezidentna predstavnica UNDP-a u Bosni i Hercegovini Steliana Nedera iskreno se zahvalila svim partnerima za posvećenost, podršku i strpljenje koji su omogućili transformaciju krova. 

-Kako se radi o prvom projektu ove vrste u cijeloj Bosni i Hercegovini, svi smo naučili mnogo o tome kako krovove u Sarajevu učiniti zelenim i multifunkcionalnim. Vizija koja se rodila prije dvije godine kroz pitanje za školarce šta bi željeli vidjeti na krovu svoje škole danas oživljava sa vrlo opipljivim rezultatom. Zeleni krovovi poput ovog snažno su lokalno oruđe u borbi protiv klimatskih promjena. Štaviše, ovaj zeleni krov škole nudi i izvanredne obrazovne mogućnosti - živopisnu laboratoriju na otvorenom. Koristeći zeleni krov kao interaktivni prostor za učenje, inspirišemo sljedeću generaciju da postanu odgovorni čuvari okoliša spremni da se suoče s izazovima budućnosti, istakla je Nadera. 

Direktor škole Almir Pleh se u ime roditelja, učenika, uposlenika škole i u lično ime zahvalio svim donatorima i partnerima projekta.

-Nekada neprohodan krov sada je preobražen u multifunkcionalni zeleni vrt, pravu učionicu na otvorenom i šareno igralište obogaćeno pjeskarnicama za najmlađe učenike, visokim gradicama za urbano vrtlarstvo, bibliotekom, pločama i kreativnim elementima, meteorološkom stanicom, hotelima za insekte, žardinjerama sa preko stotinu ukrasnih biljaka, stabala voća, mnoštvom začina i cvijeća. Ovo je sada mali zeleni raj za djecu, nastavno osoblje i grad, kazao je Pleh.

Projekat „Zeleni krovovi Sarajeva“ zagovara zaštitu okoliša, povećanje zelenih površina u gradskim sredinama, smanjenje efekata toplinskih otoka, poboljšanje kvalitete zraka, smanjenje emisija stakleničkim plinova, te pružanje modernih i zelenih urbanih sadržaja za različite ciljne skupine kroz kreiranje zelenih krovova.

U ime Općine Centar otvaranju prvog krovnog vrta u Sarajevu prisustvovali su dopredsjedavajuća Općinskog vijeća Centar Sara Arslanagić, vijećnici Aida Koluder Agić, Denis Challenger i Alen Girt, te pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević.