OPĆINA, MINISTARSTVO PRIVREDE KS I ZAVOD ZA IZGRADNJU KS

Obezbijeđena novčana sredstva za infrastrukturno uređenje IT parka

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić potpisao je danas sa ministrom privrede Kantona Sarajevo Zlatkom Mijatovićem i direktoricom Zavoda za izgradnju Kantona Sarajevo Belmom Barlov sporazum o sufinansiranju projekta infrastrukturnog uređenja u poslovnoj zoni Šip.

Riječ je o projektu izgradnje infrastrukture u Inovacijsko-tehnološkom parku u poslovnoj zoni Šip, a odnosi se na izgradnju vodovodne, kanalizacione, elektro, gasne i telekomunikacijske mreže dužine cca 850 metara i izgradnju saobraćajnice dužine cca 400 metara. 

Potpisivanjem navedenog sporazuma Ministarstvo privrede se obavezalo da realizaciju ovog projekta sufinansira u iznosu od 1.270.000 KM. Općina Centar je za ovu namjeru osigurala 3,5 miliona KM. 

Općina Centar će pribaviti sva potrebna odobrenja i saglasnosti za izvođenje radova, te riješiti sve imovinsko-pravne odnose. Također, prema odredbama sporazuma Općina će u saradnji sa Zavodom za izgradnju provesti proceduru i izvršiti izbor najpovoljnijeg izvođača radova i zaključiti ugovor sa odabranim izvođačem. 

Zavod za izgradnju Kantona Sarajevo će vršiti stručni nadzor nad realizacijom projekta izgradnje infrastrukture u Inovacijsko-tehnološkom parku u poslovnoj zoni Šip.

Načelnik Mandić kazao je da su sredstva koja su dodijeljena Općini Centar izuzetno značajna kako bi se započela realizacija ovog važnog projekta ne samo za Općinu Centar, nego i za Kanton Sarajevo. 

-IT park je jedan od najvećih razvojnih projekata za ovu lokalnu zajednicu i šire. U skladu sa Regulacionim planom „Poslovna zona Šip“ prema budućem IT parku planirano je, osim izgradnje pristupne saobraćajnice, uraditi i kompletnu komunalnu infrastrukturu, vodovod i kanalizaciju, gasne instalacije, elektroinstalacije te telekomunikacije. Hvala Ministarstvu privrede Kantona Sarajevo i Zavodu za izgradnju Kantona Sarajevo, jer zajedničkim zalaganjem možemo napraviti velike pomake za dobrobit naše zajednice, poručio je Mandić. 

Ministar Mijatović istakao je opredjeljenje Ministarstva privrede da izdvaja značajna finansijska sredstva za realizaciju infrastrukturnih projekata u lokalnim zajednicama koje se nalaze na području Kantona Sarajevo. 

-Saradnja i zajednički rad ključan su korak za razvijanje privrede u Kantonu Sarajevo, kazao je Mijatović.

U ime Općine Centar potpisivanju sporazuma prisustvovala je i pomoćnica načelnika za prostorno uređenje i investicije Eldina Šehović.

29.04.2024.
RADOVI NA REKONSTRUKCIJI I PROŠIRENJU NAHOREVSKE ULICE
Načelnik Mandić obišao gradilište
29.04.2024.
JAVNI POZIV OSTAJE OTVOREN 30 DANA
Ostvarivanje prava na održivi povratak u prijeratno mjesto življenja
29.04.2024.
PRIMJER DOBRE SARADNJE OPĆINE I GRAĐANA
Okončana velika akcija čišćenja
Više vijesti