„MLADI SU SRCE SARAJEVA“

Sarajevo u finalu za titulu Evropske prijestolnice mladih

Načelnik Općine Centar Srđan Mandić zajedno sa pomoćnicom za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejlom Dizdarević prisustvovao je danas događaju „Mladi su srce Sarajeva: Dijalog mladih i vlasti“ koji je održan u Dječijoj kući Novo Sarajevo, a u organizaciji Grada Sarajeva koji je aplicirao za status Evropske prijestolnice mladih 2026. te uspio ući u finale takmičenja za ovu prestižnu titulu.

Na pomenutom događaju organizirano je potpisivanje sporazuma o saradnji između Grada Sarajeva i četiri gradske općine Centar, Stari Grad, Novo Sarajevo i Novi Grad. Sporazum kojim se još jednom daje podrška Sarajeva i lokalnih vlasti, ali i pokazuje spremnost za kreiranja boljih uvjeta za mlade potpisali su dogradonačelnik Haris Bašić, načelnici Srđan Mandić i Hasan Tanović, v.d. načelnice Mirsada Smajić i pomoćnica načelnika za obrazovanje Adisa Šuman.

Grad Sarajevo je aplicirao za status Evropske prijestolnice mladih 2026. godine te se našao među pet finalista za prestižnu titulu uz gradove Malaga, Izmir, Vila de Conde i Tromso. Gradovi koji su ušli u finale pokazali su posvećenost mladima, kontinuirano ulaganje i integriranje mladih u svakodnevni gradski život. Titulu Evropska prijestolnica mladih dodjeljuje Evropski forum mladih sa ciljem osnaživanja mladih i poticanja njihovog učešća u odlučivanju. Ta je inicijativa započela 2009. godine na Evropskom forumu mladih (platformi koja okuplja nacionalna vijeća mladih i međunarodne nevladine organizacije mladih u Europi). Pet godina nakon toga, 2014., Kongres lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Evrope službeno je priznao titulu Evropske prijestolnice mladih i tako postao partner te inicijative.

-Opština Centar ima misiju biti Opština za mlade i samim tim zadovoljstvo mi je što smo dio aplikacije za ovu prestižnu titulu. Vremena koja su pred nama nose promjene, a za te promjene su nam naši mladi izuzetno važni i zato zaista činimo sve što možemo, a možemo puno, da ih prije svega zadržimo ovdje. Siguran sam da zajedničkim naporima i radom možemo ponijeti titulu Evropske prijestolnice mladih 2026. godine. Sarajevo je grad mladosti, grad olimpijskih igara i iskreno se nadam da ćemo u novembru slaviti i zajedno se pripremati za ono što slijedi ukoliko dobijemo ovo značajno priznanje, poručio je Mandić.

Svake godine novi europski grad dobije priliku predstaviti svoje inovativne ideje, projekte i aktivnosti kojima je cilj podići glas mladih i unijeti novu perspektivu za mlade u sve aspekte života zajednice. 

Današnji događaj je bio namijenjen motiviranim mladim osobama kao i donosiocima odluka koji žele predložiti, inovirati i osmišljavati kreativna rješenja za stvaranje boljih uslova za mlade u Sarajevu. Mladi su imali priliku direktno razgovarati sa donosiocima odluka i predstavnicima različitih institucija koji mogu utjecati na kreiranje novih politika i donošenje programa koji će unaprijediti život mladih na području Grada Sarajevo, ali i Kantona Sarajevo u cjelini. 

Partneri Gradu Sarajevo za aplikaciju Sarajevo Evropska prijestolnica mladih su:  Institut za razvoj mladih KULT, Udruženje Zora, Općina Stari Grad, Općina Centar, Općina Novo Sarajevo, Općina Novi Grad, Vijeće mladih Općine Novo Sarajevo, Vijeće mladih Općine Stari Grad, Vijeće mladih Novi Grad i Vijeće mladih Federacije BiH.