OPĆINSKA TAKMIČENJA IZ ZNANJA I SPORTA

Uručene novčane nagrade i priznanja najboljim osnovcima i nastavnicima

Danas je u velikoj sali Općine Centar organizirano uručenje priznanja i nagrada najbolje plasiranim osnovcima sa Centra na održanim općinskim takmičenjima iz znanja i sporta.

Osnovcima, ali i njihovim nastavnicima su novčane nagrade i priznanja uručili načelnik Srđan Mandić, dopredsjedavajuće Općinskog vijeća Marijana Podrug-Arapović i Sara Arslanagić, kao i vijećnici Aida Koluder-Agić, Samir Fazlić i Velija Katica.

U saradnji sa Ministarstvom za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo i Institutom za preduniverzitetsko obrazovanje realizovana su općinska takmičenja iz oblasti nauke, kulturno - umjetničkog stvaralaštva i sporta (matematika, fizika, geografija, informatika, robotika, kviz sveznalica, tehničko stvaralaštvo, fudbal i odbojka za dječake i djevojčice).

U svom obraćanju prisutnima načelnik Mandić je ponovo istakao koliko je važno dobro obrazovanje i bavljenje sportom u životu mladog čovjeka. 

-Prije svega želim vam dobrodošlicu u vašu Opštinu, Opštinu za mlade. Hvala vam što ste danas tu u ovolikom broju. Naša jedinica lokalne samouprave mnogo ulaže u poboljšanje uslova u osnovnim školama i kroz organizaciju ovakvih takmičenja želimo vas mlade podstaknuti da se još više zainteresujete za nauku i sport, jer ste vi generacije koje će nas naslijediti i jedina uzdanica da će u ovoj državi stvari krenuti u pravom smjeru. Vaš današnji odziv, kao i sve aktivnosti koje se u posljednje vrijeme dešavaju u našoj Opštini dokaz su da je to zaista tako. Uvijek se borite da budete najbolji i u znanju i u moralnim ljudskim kvalitetima. Trebamo više vremena provoditi jedni sa drugima, mimo društvenih mreža i u svemu tražiti mjeru osim u ljubavi. Volite se bezgranično, poštujte svoje nastavnike koji su velikim dijelom zaslužni za vaše uspjehe na općinskim takmičenjima. Hvala vam i želim vam još puno uspjeha i sreće u životu i u daljem školovanju, kazao je načelnik Mandić.  

Danas je upriličena dodjela nagrada za učenike koji su osvojili neka od prva tri mjesta na navedenim takmičenjima, kao i za nastavnike čije su ekipe osvojile neka od navedenih mjesta. Nagrade za učenike i nastavnike su: prvo mjesto 100 KM, drugo mjesto 70 KM i treće mjesto 50 KM.

Dopredsjedavajuća Arslanagić je čestitala svim učenicima na postignutim rezultatima, te se kratko obratila mladima.

-Izuzetno mi je drago što sam sa vama i što danas možemo da nagradimo 150 učenika i njihovih nastavnika. Svima vama želim iskreno čestitati i naglasiti da se radujem vašim budućim uspjesima. Općina Centar teži biti prepoznata kao Općina za mlade, a to pokazuje kroz razne projekte, takmičenja i manifestacije koje su usmjerene upravo prema mladima. Vrata su vam ovdje uvijek otvorena, rekla je Arslanagić. 

Učenik IX razreda Osnovne škole „Musa Ćazim Ćatić“ Alen Avdibegović, na ovogodišnjem takmičenju osvojio je tri nagrade i to prvo mjesto iz informatike i fizike i drugo mjesto iz matematike. Alen se kratko obratio prisutnima.

-Izuzetno mi je drago što sam danas ovdje sa vama. Ukazana mi je velika čast. Prije svega želim da čestitam svim učenicima na postignutim rezultatima na takmičenjima tokom ove školske godine, ali i ranije. Također, u ime svih prisutnih, zahvalio bih se i svima koji su omogućili realizaciju ovih takmičenja počevši od Općine Centar i načelnika Srđana Mandića, ali posebna zahvalnost ide našim nastavnicima. Za kraj, želio bih još reći svima onima koji su se takmičili, a nisu uspjeli osvojiti neko od prva tri mjesta, molim vas ne budite tužni, sačekajte sljedeću godinu jer mi ne vježbamo i ne radimo isključivo radi takmičenja, već radi sebe i radi naše bolje budućnosti, rekao je Avdibegović. 

U općinskom budžetu za 2023. godinu za realizaciju općinskih takmičenja i nagrađivanje učenika i nastavnika izdvojeno je 25.000 maraka.

Današnjoj manifestaciji su pored nagrađenih učenika, njihovih nastavnika, direktora škola sa područja ove lokalne zajednice i vijećnika, prisustvovale i pomoćnica načelnika za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Lejla Dizdarević, kao i Sabina Piknjač ispred Instituta za preduniverzitetsko obrazovanje. 

27.04.2024.
OBILJEŽENA 31. GODIŠNJICA
Sjećanje na ubijenu djecu u Jukićevoj ulici
26.04.2024.
PROJEKAT „MREŽA CENTARA ZA ZDRAVO STARENJE“
Odabrani projekti organizacija civilnog društva
26.04.2024.
POMOĆ SOCIJALNO UGROŽENIM STANOVNICIMA CENTRA
Načelnik Mandić uručio 31 paket pomoći
Više vijesti